Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Bild på tre personer i ett mötesrum.

Lån och finansiering för dig som startat eget företag

Banklån, statligt stöd eller crowdfunding?

Det är dina behov, förutsättningar och egenskaperna hos din affärsidé som avgör hur du kan lösa finansieringen.

Börja med att uppskatta hur stort ditt finansieringsbehov är genom att göra en budget. Om du behöver ett företagslån eller få in externt kapital på annat sätt är det avgörande att du har ordentligt genomarbetad affärsplan på plats.

Här presenterar vi olika sätt att finansiera ett företag i starten.

För att du ska kunna få ett företagslån från en bank i starten behöver du ha en budget och affärsplan. Det är för att banken ska kunna bedöma risken och din återbetalningsförmåga. Som säkerhet lämnar du en företagsinteckning och ibland också personlig borgen. Ett banklån är mest aktuellt när risknivån är relativt låg.
Ansök om finansiering hos oss

Övriga typer av finansiering för att starta eget

Flera statliga aktörer har i uppgift att stötta entreprenörer, såsom Almi och Vinnova. Här är några exempel på finansiering att söka.

Lån från Almi

Den statliga aktören Almi erbjuder mikrolån upp till 200 000 kronor för nystartade företag. Ett Almi-lån kan jämföras med bostadslånets topplån. Räntan är högre än för ett banklån, eftersom långivaren är beredd att ta en större risk.
Läs mer hos Almi 

Innovationsfinansiering hos Vinnova

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet, under Näringsdepartementet. Hos Vinnova kan du hitta finansiering via en rad olika utlysningar, till exempel för att utveckla en innovation.
Finansiering via Vinnova

Stöd för affärer i tillväxtländer via Swedfund

Swedfund erbjuder riskkapital och etableringsstöd för investeringar på tillväxtmarknader i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa.
Läs mer hos Swedfund

Riskkapital handlar om att ta in kapital från nya, externa investerare. Det passar bäst för riskfyllda projekt med hög tillväxtpotential. Ju högre risk, desto större andel i företaget vill investeraren ha som betalning. Via Riskkapitalföreningen hittar du en lista över flera riskkapitalbolag.
Läs mer hos Riskkapitalföreningen

En affärsängel är en privatperson som bidrar med kapital och kunnande till en verksamhet. Ofta handlar det om mindre summor än vad en riskkapitalist kan gå in med, men investeringsbesluten brukar tas snabbare. Det finns flera olika nätverk med affärsänglar, bland annat Connect Sverige som också har sammanställt en rapport om affärsängelnätverk. Den hittar du här nedanför.
Affärsängelnätverk och investeringar

På senare år har crowdfunding vuxit mycket. Crowdfunding innebär att många olika personer hjälper till att finansiera en verksamhet med små summor. I praktiken presenterar du din affärsidé på en sajt, där folk kan beställa din produkt i förväg eller stödja din kommande tjänst. Crowdfunding blir därför både ett sätt att se om folk gillar vad du erbjuder och ett sätt att få finansiering.

För att lyckas med en crowdfunding-kampanj behöver du ha en tydlig och intresseväckande vinkel på din idé. Var också beredd på att få sätta ditt marknadsföringskunnande på prov – ett kreativt angreppssätt belönas ofta.

Crowdfunding-sajter:

Kickstarter 
Indiegogo 
Fundedbyme 
Pepins

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Customer service