Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Leasa bilen privat – eller via företaget?

Bil som kör på en landsväg.

Många nyföretagare funderar på vad som är mest fördelaktigt – att leasa bilen privat, via företaget eller att äga den privat. Här ger Jakob Hansson, produkt­ansvarig, sina bästa tips.

Flera beräkningar där man har jämfört de olika alternativen utifrån olika förutsättningar visar att leasa bilen på företaget är det mest fördelaktiga i de allra flesta fall.

– Dels får du dra av 50 procent av momsen på leasinghyran, dels sprider du ut betalningen över en längre tid. På så sätt blir det lättare att förutse dina kostnader och det blir enklare att göra en kostnadsbudget. Det i sin tur kan göra att det blir lättare för banken att bevilja finansiering, säger Jakob Hansson, produktansvarig.

Om du däremot vet med dig att du kommer köra relativt få privatmil (under 1 600 mil per år) och dessutom vill ha en relativt billig bil (under 200 000 kronor) kan det vara bättre med privatleasing eller att äga den privat och ta ut milersättning från företaget.

– Men om du väljer privatleasing eller att äga den privat tänk då på att du behöver föra en noggrann körjournal så att du kan hålla reda på hur mycket du kör privat och i tjänsten, säger Jakob Hansson.

Det är alltså inte helt lätt att ge ett snabbt svar på vad som är den bästa lösningen. Men generellt sett kan man säga att om du vill ha en nyare och dyrare bilmodell och kör mer än 3 000 mil per år i tjänsten är det mer fördelaktigt att leasa bilen på företaget och ha den som en förmån, så kallad förmånsbil.

Dela upp betalningarna över en längre tid

Ska du finansiera företagsbilen eller investera i maskiner och inventarier? Då kan det vara fördelaktigt med leasing eller avbetalning.

Låna till bil med privatlån Enkla lånet

Oavsett om du ska köpa ny bil eller begagnad bil ansöker du enkelt online om ditt billån här. Du kan låna upp till 350 000 kronor utan säkerhet. 

Bil parkerad framför utsikt över höga berg och en fjord.