Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så kommer du igång med ditt fondsparande

Suna Kirik, head of sales support savings på SEB
Suna Kirik, head of sales support savings på SEB

”Börja investera. Och helst med hjälp av ett investeringssparkonto så kan du enkelt handla med både fonder och aktier.” Det säger Suna Kirik, head of sales support savings på SEB.

Det enklaste sättet att börja investera är, enligt Suna, att starta ett månadssparande med automatisk överföring när lönen kommer in på kontot.

– Med en automatisk överföring dras pengarna från lönekontot utan att du behöver göra något. Du vet att det blir av. Genom att köpa fondandelar varje månad sprider du dessutom risken och undviker att bara köpa när optimism råder och börsen står som högst, säger Suna.

Ett smidigt sätt att börja spara är att öppna ett investeringssparkonto (ISK). Att ha ett ISK-konto är gratis och därifrån kan du bestämma hur du vill investera dina pengar. Med ett ISK-konto behöver du inte deklarera vinster eller de byten och försäljningar som du gör. Istället dras ett schablonbelopp varje år, oavsett vad som har hänt under året.

– Ett ISK är som en plånbok som du själv väljer vad du ska fylla den med, som fonder, aktier eller andra värdepapper.

Hur ska man tänka kring sitt sparande?

– När det gäller pengar som du inte behöver just nu är exempelvis fonder och aktier ett bra sätt att öka framtida möjligheter.

När du ska börja investera i fonder är de två första sakerna du behöver fundera på tid och risk. Sparar du på lite längre sikt, till exempel tio år, kan det vara bra att ta lite högre risk för att ge pengarna chans att växa mer. Om du däremot sparar på kortare sikt, kanske ett eller två år, är lågriskfonder ofta att föredra.

Hur mycket bör jag spara?

– Vi brukar rekommendera att försöka investera ungefär 10 procent av lönen varje månad: 5 procent till ett allmänt sparande och 5 procent till ett pensionssparande.

Numera finns även en kom igång-guide samt en sida med fondinspiration i SEB-appen, för dig som hellre använder sig av mobilen. I den nya guiden svarar du på frågor om mål och tidsperspektiv och får därefter förslag på två av bankens strategifonder.

Därefter kan du enkelt köpa fonden som placeras på ett ISK. Beträffande fondinspirationen så kan du ta del av exempelvis SEB:s rekommendationer, fonder med bäst betyg enligt Morningstar, fonder som gått bäst senaste månaden och fonder med fokus på hållbarhet.

– Det viktigaste är inte hur du gör, utan att du börjar spara. Allt eftersom du lär dig mer om sparande kan du bestämma om du vill engagera dig mer eller om du vill låta experterna välja åt dig.

 

 

 

Customer service