Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Sopsortera eller placera – vad gör mest nytta?

Américo Fernández, Kristin Gejrot och Gabriel Lundström

I senaste avsnittet bjuder Kristin och Américo in SEB:s hållbarhetsexpert Gabriel Lundström. I avsnittet pratar vi om hur klimatet påverkar ditt sparande och hur du påverkar klimatet med ditt sparande. Veckans siffra är den högsta i poddens historia, 230 biljoner...

SEB Climate awareness week – vad är det?

Vem är Gabriel Lundström?

– Jag brukar beskriva mig som en blandning mellan miljömupp och finansvalp – för många säkert en udda kombination men jag kan garantera att den blir allt vanligare. Till det mer formella så är jag Sustainability Manager på SEB där jag ansvarar för hur vi jobbar med hållbarhetsfrågor i affären mot privatkunder och företag. Utöver det sitter jag i styrelsen i UN Global Compact Network Sweden.

Varför bryr sig en bank om klimatet?

Det finns många anledningar för en bank att bry sig om klimatet inte minst för att våra kunder tycker att det är den viktigaste hållbarhetsfrågan. Vi försöker hela tiden se till att bidra till en positiv utveckling genom bland annat produkter, investeringar och rådgivning i ämnet. Men i grunden handlar det också till stor del om att de klimatrelaterade utmaningarna vi står inför, kommer att ha en stor påverkan på det finansiella systemet. Enkelt uttryckt så kan man säga att om vi går mot en värld där temperaturen ökar med 3- 4 grader, vilket forskningen pekar på, så står vi inför stora risker kopplade till fysiska tillgångar som fastigheter och infrastruktur. Försäkringsbolag kommer att vara mer ovilliga att försäkra och banker kommer att få huvudbry hur man ska hantera utlåningen.

Går det däremot som vi kommit överens om i Parisavtalet så står vi istället inför andra utmaningar – nämligen omställningsrisker. Ska vi klara klimatmålen så måste många stora branscher ställa om snabbt. Om de inte klarar det riskerar den positiva utvecklingen istället att få negativa konsekvenser på det finansiella systemet. Vilket scenario vi landar i är osäkert men en sak är säker – utvecklingen av klimatet har och kommer framöver ha en stor påverkan på det finansiella systemet.

Från Bank till privatperson - Vad spelar vi för roll i den stora utvecklingen?

– Vi har alla ett ansvar och kan göra mycket både i vårt yrkesliv, som konsument och som medmänniska. Om vi alla förväntar oss att någon annan ska lösa problemen kan vi bara vara säkra på en sak: det kommer gå åt pipan.

Man brukar prata om bilen, biffen, bostaden, butiken och börsen.

  1. Bilen – åk mer kollektivt, cykla och gå
  2. Biffen – ät mindre kött (i alla fall biff som är värst)
  3. Börsen – investera/spara hållbart
  4. Bostaden – minska elanvändningen, installera solceller, tilläggsisolera, installera bergvärme osv.
  5. Butiken – handla ekologiskt och närodlat, köp second-hand, laga mer och konsumera mindre rent generellt

Vad har du svårast att avstå ifrån?

– Resandet, framför allt flyget, är det absolut svåraste. Jag har vänner i andra länder och reser en del i jobbet och där blir det svårt att kompromissa. Jag har inte själv landat i hur man ska förhålla sig. Jag tror att hur mycket jag än skulle propagera för att vi ska flyga mindre så har jag svårt att tro att majoriteten skulle köpa in på det. Vi har lärt oss att älska resandet så jag har lite gett upp hoppet om att vi ska backa till färre flygresor även om vi borde.

Hur påverkar det mig som sparare? Varför ska jag tänka på hållbara fonder?

– Med tanke på klimatets påverkan på det finansiella systemet så får det även effekter på ditt sparande. Därför är det viktigt att tänka på det när du gör dina val av placeringar. Vad tror du på för utveckling långsiktigt? Du som sparare kan påverka utvecklingen!

Hur kan man tänka kring sina investeringar för att göra dem mer hållbara?

Det första man kan fråga sig är vad som känns okej att placera sina pengar i. Exempelvis; är det okej att dina pensionspengar investeras i alla branscher eller finns det vissa branscher du inte vill investera i? Det är viktigt att inse vilken möjlighet man har att påverka samhällsutvecklingen med sitt sparande. Svenska befolkningen sitter på 6600 miljarder kronor sparande. Pengar är makt och här har vi alla en chans att göra skillnad.

Den andra är att få koll på hur de som tar hand om/förvaltar dina pengar tar hänsyn till hållbarhetsfrågor i sina investeringar. Vill du veta mer om det kan du höra av dig till en rådgivare på det företag som förvaltar dina pengar.
Har du frågor om ditt sparande kan du alltid kontakta din bank. Information om vem/vilka som förvaltar din pension hittar du på www.minpension.se

Hur påverkas låntagare av hållbarhetstänk?

– Hållbarhetsfaktorer blir allt mer en del bankens bedömning och därmed kommer det långsiktigt påverka även låntagaren, beroende på vad hen gör för val. I dag finns redan låneprodukter där de mer hållbara alternativ gynnas mot övriga.

Finns det något annat man kan tänka på utöver sopsortering eller hållbara investeringar?

– Tänk på arbetet! Hitta små eller stora saker du kan göra varje dag på jobbet. Ett exempel är att ni, Américo och Kristin, tar med hållbarhet och klimat som fokus i ert poddavsnitt.

Hållbara investeringar och sparande – sopsortera eller placera?

I senaste avsnittet bjuder Kristin och Américo in SEB:s hållbarhetsexpert Gabriel Lundström. Bland annat pratar de om hur klimatet påverkar ditt sparande och hur du påverkar klimatet med ditt sparande. Veckans siffra är den högsta i poddens historia, 230 biljoner....

Customer service