Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Sluta jobba vid 50 – Dröm eller verklighet?

Americo och Kristin i SEB podden Pengarna och livet

För att reda ut det hela svarar Kristin och Américo på frågor som: Har vi någon pensionsålder i Sverige? Hur påverkas våra pensioner av att vi förväntas leva längre och längre? Hur mycket behöver man spara om man vill sluta jobba vid 50? Det och mycket annat hanteras i ett rykande färskt avsnitt av Pengarna & Livet. Veckans siffra är 4. 

Vilken pensionsålder har vi i Sverige?

De allra flesta skulle nog svara 65 år – en ålder som är djupt rotad i vår pensionshistoria. Men faktum är att vi i Sverige inte har någon lagstadgad pensionsålder. Istället finns det flera åldrar som kan anses vara ”pensionsåldrar”.
• 55 år: Åldern för tidigast möjliga uttag av de flesta tjänstepensionsplaner.
• 61 år: Åldern för tidigast möjliga uttag av ålderspension, d.v.s. den statliga inkomstpensionen.
• 64 år: Den så kallade medelpensioneringsåldern för uttag av den allmänna pensionen.
• 65 år: Den gamla normåldern för vad som anses pensionsålder.
• 67 år: Högsta åldern som du har rätt att arbeta kvar enligt lagen om anställningsskydd (LAS).

Hur fungerar pensionssystemet i Sverige?

Det svenska pensionssystemet är uppdelat i tre delar, den allmänna pensionen som består av inkomst- och premiepension, tjänstepension som din arbetsgivare betalar in åt dig och den privata pensionen som den enskilde individen står för. Inkomstpensionen, som utgör bottenplattan i pensionen, är ett avgiftsbestämt fördelningssystem – det innebär att vi betalar in 16 procent av våra löner (upp till ett tak) till pensionssystemet men som direkt betalas ut till dagens pensionärer.

Hur kommer det här med livslängd in i bilden?

En stigande livslängd, allt annat konstant, gör att vi behöver dela samma pensionspåse på fler år vilket gör pensionerna blir lägre.

Veckans siffra är 4

Ett barn som föds idag förväntas leva 4 timmar längre än ett barn som föddes igår. Så snabbt stiger vår förväntade medellivslängd vilket också för med sig den oundvikliga konsekvensen att pensionen behöver räcka i allt fler år.  

Sluta jobba vid 50 – dröm eller verklighet?

Hur påverkas våra pensionerna av att vi förväntas leva längre och längre? Hur mycket behöver man spara om man vill sluta jobba vid 50? Det och mycket annat pratar Kristin och Américo om i ett rykande färskt avsnitt av Pengarna & Livet. Veckans siffra är 4…

Customer service