Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Drömvillan eller drömlägenheten

Magnus Hjeltegard, Kristin Gejrot och Américo Fernandez

Hur hittar man sin drömvilla eller drömlägenhet? Och vad gör man om man lever i partnerskap och vill olika saker? Detta diskuterar Kristin Gejrot och Américo Fernandez tillsammans med en insiktsfull mäklare i senaste avsnittet av Pengarna & Livet. Veckans siffra är 178.

Hur ser villapriserna ut i Sverige idag? Billigast och dyrast?

- Billigaste kommunen att köpa villa i är Åsele kommun i Västerbottens län. Där kostar en villa i snitt 352 000 kronor. Dyraste kommunen att köpa villa är Lidingö kommun i Stockholms län, där snittpriset ligger på 11 119 000 kronor. Du får alltså 32 hus i Åsele till priset av ett hus på Lidingö!

Vad talar för att vi har haft så höga bostadspriser?

- Utöver de klassiska faktorerna som ränta, förväntningar, bostadsbyggande, inkomster och så vidare så verkar det finnas några andra sociala faktorer, börjar Kristin. Vi spånar lite men faktum är att Sverige har högst andel singelhushåll i EU, drygt 50 procent. Utöver detta vill vi gärna ha en stor bostadsyta, och ligger idag på drygt 40 kvm/capita. Tillsammans blir det hög efterfrågan på bostäder vilket kan vara en förklaring till de höga priserna.

Hur tror ni att den klassiska villaköparen ser ut?

- Tyvärr har vi inte någon statistik om på detta – men om vi utgår från våra egna fördomar och kretsar så tänker vi att det är par i 30-40 årsåldern med barn som börjar närma sig två till fyra år. Då brukar man plötsligt få den där stressen över att komma ut på egna gräsmattan. Något som Kristin kan intyga till 100 %!

Vad gör man om parterna i förhållandet vill olika saker, det vill säga lägenhet vs villa?

- Har man olika drömmar om sin bostad får man kanske hitta en kompromiss, eller försöka övertyga varandra. Som exempel – när jag och min sambo bestämde oss för att köpa hus en bit utanför stan så såg jag till att få en överenskommelse att jag har minst en bestämd dag i månaden där jag är på AW eller andra sociala aktiviteter inne i stan, berättar Kristin. Eftersom det är något jag tycker är viktigt.

Vi frågar vår gäst - mäklaren Magnus Hjeltegard från Bjurfors - om hur yrket påverkar ens krav på sin egen bostad.

- Bor idag i radhus och det jag märker är att jag har blivit alltmer kräsen både vad gäller nästa bostad men även inredning. Man ser många fina hem! Vi kikar lite smått efter hus nu och tratten har minskat rejält, bara vissa områden som är intressanta och så vidare.

Vad är de stora skillnaderna man ska ha i åtanke när man ger sig ut på budgivning av en villa eller lägenhet?

- Det innebär ett större ansvar att köpa hus, dels fler kostnader med lagfart/pantbrev, dels större investeringar att göra så det gäller att räkna på de jobb man vill göra innan man börjar buda på ett hus. Att man gör en budget för det. När det gäller bostadsrätt så har ju föreningen ansvar över vissa bitar, så det är ju istället perfekt om man vill ha det smidigt.

Märker du att par ofta vill olika saker på visningar?

- Jag upplever att de flesta kommit överens om detta innan. Däremot kan man ibland på visning märka att folk är oense eller att det tar ett tag att komma fram till vad man verkligen vill ha. Så ett tips där kan vara att man går runt på olika visningar ett tag och skapar sig en bild av olika områden samt drömhuset/drömlägenheten.

Det är inte ovanligt att vi pratar om vilka krav man kan ställa på sin bank – men vad tycker du man kan ställa för krav på sin mäklare?

- Jag tycker att man kan ställa många krav, så det finns en hel del att prata om här, men framförallt när det gäller engagemanget, mitt mål är t.ex. att min kund alltid skall veta lika mycket som mig. Man förtjänar att bli uppdaterad så fort det händer något samt att få rådgivning hela vägen kring vilka beslut man ska ta. Vi mäklare har förmånen att vara inblandad i bostadsaffärer dagligen medan de flesta bara gör ett fåtal i livet.

Sist men inte minst, till de som tänker ge sig ut på bostadsvisningar under hösten – ge oss tre bra tips från en mäklares sida så att man förbättrar sina chanser att vinna budgivningen!

  1. Ha lånelöfte klart!
  2. Sätt en högstanivå innan ni börjar buda. Då kan du buda snabbare och därmed visa att du är seriöst intresserad.
  3. Samla in information om priserna i det område där du är intresserad att köpa. Gå på många visningar i samma område och kolla på statistiken.

Veckans siffra är 178 procent vilket är skuldkvoten hos svenska hushåll!

Drömvillan eller drömlägenheten?!

Hur hittar man sin drömvilla eller drömlägenhet? Och vad gör man om man lever i partnerskap och vill olika saker? Detta diskuterar Kristin Gejrot och Américo Fernandez tillsammans med en insiktsfull mäklare i senaste avsnittet av Pengarna & Livet. Veckans siffra är 187.

Lyssna på avsnittet

Customer service