Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

"Jag drivs av att lära mig nya saker och dras till det okända"

Javiera Ragnartz, chef för SEB:s fondbolag Investment Management
Javiera Ragnartz, chef för SEB:s fondbolag Investment Management

Javiera Ragnartz är chef för SEB:s fondbolag Investment Management. Hon har lång erfarenhet inom kapitalförvaltning och den viktigaste drivkraften är nyfikenhet. ”Jag tycker om att lära mig nya saker och dras till det okända. Jag trivs där det finns utmaningar och älskar förändring och att ständigt utvecklas”, säger hon.

Javiera Ragnartz är uppvuxen i Göteborg och utbildad i nationalekonomi vid Handelshögskolan. Det första jobbet var på Riksbanken, där hon arbetade åtta år, men därefter har hon tillbringat hela sin yrkesbana inom kapitalförvaltning på olika banker och pensionsbolag. Sedan 2019 är hon chef för SEB Investment Management.

Vad var det som lockade dig att ta rollen?

– Det är en otroligt intressant organisation. Vi har en bred kundkrets och förvaltar i stort sett alla tillgångsklasser. Jag lockades av komplexiteten det innebär, men också av att få arbeta med både förvaltningsrelaterade och mer kundnära frågor. Jag har även tidigare stormtrivts i banken och längtade efter att komma tillbaka.

Vad vill du säga för att inspirera andra att ta tag i sitt sparande?

– För mig ger ett kontinuerligt sparande en form av både trygghet och frihet. Att ha en buffert för oförutsedda kostnader och att känna att man kan trygga sin pension är något vi alla behöver tänka på. Betydelsen av detta har förstärkts under pandemin då de som har haft ett buffertsparande har klarat sig bättre än de som inte har det. Man vet aldrig vad som händer i livet och därför ger ett sparande trygghet. Men kanske ännu viktigare, att spara på ett kontinuerligt sätt och på så sätt bygga upp ett kapital ger ju också frihet då man kan få möjlighet att uppfylla sina drömmar.

Kapitalförvaltning är en ganska mansdominerad bransch. Hur kan vi få fler kvinnor att jobba med investeringar och fondförvaltning?

– Det är en fråga som jag har brottats med i många år. Även om det har blivit något bättre är det långt ifrån bra. Jag har flera gånger varit med om att inte ha en enda kvinnlig sökande till förvaltningstjänster trots att de svenska ekonomiutbildningarna många gånger har en viss övervikt av kvinnor. Vi vet att kvinnors deltagande i aktiemarknaden är lägre än mäns både direkt men också indirekt via fonder. Vi behöver se till att kvinnor och flickor blir intresserade av investeringar i ett tidigt skede. Därför tror jag att det är viktigt att få in privatekonomiundervisning redan i grundskolan.

En knapp femtedel av förvaltarna på Investment Management är kvinnor. Det är relativt högt i ett internationellt perspektiv. I rapporten Alpha Female Report 2020 rankas Investment Management på femte plats bland medelstora bolag när det gäller högst andel kvinnliga förvaltare.

Vad är din kommentar? 

– Det är förstås glädjande att vi kommer på femte plats men samtidigt lite sorligt att vi lyckas få en topplacering med knappt 20 procent kvinnliga förvaltare. Vi som är chefer i branschen behöver jobba för att göra finansindustrin attraktiv för kvinnor. Vi måste bland annat kunna göra det möjligt för kvinnor att inte behöva välja mellan familj och karriär genom att acceptera mer flexibla arbetstider. Kanske kan pandemin och det distansarbete vi har fått uppleva under det senaste året leda till något gott.

Customer service