Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Se över ditt räntesparande

Dagens rekordlåga ränteläge har försämrat möjligheterna till avkastning på många ränteplaceringar, däribland många korta och långa räntefonder. Äger du andelar i en räntefond kan det vara läge att se över ditt sparande för att se till att du är rätt placerad.

Efter Riksbankens räntesänkning i juli ligger dagens räntenivå på rekordlåga 0,25 procent. SEB:s prognos är dessutom att ytterligare en sänkning kan bli aktuell under hösten. Den extrema lågräntemiljön påverkar förstås räntenivån på vanliga sparkonton, men även möjligheterna till avkastning på många räntefonder.

– Dagens ränteläge är på en extremt låg nivå och i en sådan miljö är det väldigt svårt för förvaltare av i synnerhet korta räntefonder att skapa avkastning efter avgifter, säger Roger Törnkvist, investeringsstrateg på SEB.

Han menar att sannolikheten är stor att Sverige, precis som Europa och USA, kommer att fortsätta hålla räntan på en låg nivå, kanske ända till början av 2016. Det innebär att många räntefonder kommer att ge en mycket låg avkastning - om ens någon - ett bra tag framöver.

Men hur ska man då tänka kring sina ränteplaceringar?

För att förbättra sina avkastningsmöjligheter kan det vara en god idé att se över sitt sparande. Roger Törnkvist säger att det finns goda alternativ med bättre utsikter, men att det är viktigt att utgå ifrån syfte och mål med placeringen.

– Det kan finnas flera orsaker till att man har valt att placera i en räntefond. Det kan vara ett kortsiktigt sparande där pengarna ska användas inom en snar framtid, men kan också handla om ett specifikt räntesparande eller att man parkerat pengar under en tid i väntan på stabilare marknader. Beroende på vad syftet och målet är kan vi erbjuda olika passande alternativ.

I SEB:s utbud finns konton med fördelaktig ränta för den som vill placera till mycket låg risk. För den som kan ta lite högre risk men inte har möjlighet att följa sitt sparande regelbundet finns fondportföljer i olika risknivåer, både rena räntealternativ och portföljer som sprider innehaven mellan olika typer av tillgångsslag.

– Vill du ha hjälp att se över ditt räntesparande och få råd som matchar dina individuella behov och förutsättningar – ta gärna kontakt med oss på SEB. I vår kurslista kan du också ta del av våra generella rekommendationer och se vad våra experter rekommenderar just nu.

Customer service