Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Därför fortsätter börsen stiga mot rekordhöjder

Så länge spridningen av covid-19 accelererar utgör nya nedstängningar ett stort orosmoln på den ekonomiska himlen. Men börsen verkar ändå vädra vårluft och fortsätter att stiga mot nya höjder. Vår placeringsstrateg Johan Hagbarth reder ut varför. 

De oroande signalerna kring smittspridning och risken för ytterligare nedstängningar utgör för närvarande det största hotet för tillväxten och börserna. Redan införda restriktioner gör sannolikt att vinstprognoserna, som justerats upp de senaste månaderna, kan behöva justeras ned för kommande månader. Så länge spridningen accelererar utgör nya nedstängningar ett stort orosmoln.

Men börserna stiger mot nya höjder, till synes immuna mot negativa nyheter. Och detta sker trots att börserna är högt värderade ur ett historiskt perspektiv, vilket gör marknaden mer känslig för negativa nyheter.

Två positiva krafter

Det finns dock goda argument för att acceptera en högre värdering på lite sikt. Inte minst för att det låga ränteläget och de stora stimulanserna talar för fortsatt god tillväxt. De senaste veckorna har marknaderna drivits upp av resultatet i det amerikanska valet, som ändå ser ut att resultera i en politik som ger stöd till tillväxt och företagsvinster. Men den kanske främsta drivkraften i marknaden består av förhoppningar och positiva nyheter kring framtagandet av ett coronavaccin. Bägge dessa faktorer får placerarna att blicka förbi problemen i närtid och se fram emot att den ekonomiska återhämtningen från sommarhalvåret tar ny fart under nästa år.

Flera faktorer stöttar

Att ekonomin fram till nu varit på rätt väg styrks också av den generella bilden från bolagsrapporterna för tredje kvartalet – att resultaten överraskat positivt. Starka rapporter har dock inte fullt ut premierats med stigande kurser. Det bekräftar vår syn att uppgången sedan botten inneburit att placerarna redan räknar med en positiv utveckling framöver, något som speglas i värderingen. Det finns dock flera faktorer som ger stöd till börserna framöver, förutom hopp om vaccin. Det förbereds en hel del nya stimulansåtgärder för att stötta ekonomin, såväl från regeringar som centralbanker. De förstnämndas insatser stimulerar tillväxten och de sistnämndas insatser kommer att hålla räntorna låga länge till. God tillväxt (så småningom) och ultralåga räntor brukar vara drivkrafter för en positiv börsutveckling.

Så även om de höga värderingarna innebär en viss begränsning av avkastningspotentialen och gör marknaden mer känslig för negativa nyheter i närtid – en nedgång efter den senaste tidens börsrally vore i sig inte förvånande – ser vi dem alltså inte som oroväckande höga. Den goda grundbilden gör att vi ser positivt på aktier och andra risktillgångar, de kortsiktiga orosmolnen till trots.

Är du inte kund hos oss?

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund

Customer service