Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

SEB satsar på produkter som gör skillnad för miljön

Sedan tre år erbjuder SEB gröna bolån, det vill säga rabatterade lån till kunder med energieffektiva bostäder. Numera erbjuder banken även solcellslån och gröna sparkonton där pengarna öronmärks för att finansiera energismarta boenden.

Enligt Världsnaturfonden WWF står byggnader för närmare 40 procent av all energiförbrukning i Sverige.

– Vi vill uppmuntra våra kunder att välja mer klimatsmarta boenden. Därför lanserade vi så kallade gröna bolån, där kunder som väljer boenden med energiklass A eller B får lägre ränta, säger Peter Seidel, ansvarig för SEB:s bolåneerbjudande.

Under 2020 tog SEB även fram förmånliga blancolån för kunder som ska köpa solceller

– Inledningsvis hade vi samarbete med en leverantör, men numera finansierar vi solceller från E.ON, säger Peter. Dessutom erbjuder vi en ränterabatt på 0,1 procentenheter för dem som vill finansiera solceller med hjälp av ett höjt bolån.

Jan Ramirez som är ansvarig för konsumentkrediter på SEB, säger att blancolånet är ett förmånligt alternativ för dem som inte vill öka det befintliga bolånet för att investera i solceller.

– Självklart kan man välja att istället höja sitt bolån, men för dem som kanske måste ta ut nya pantbrev eller som i och med ökningen hamnar på en ny amorteringsnivå kan det vara smidigare att ta vårt blancolån med 1,9 procent i ränta*.

Numera är det även möjligt att öronmärka pengarna på sparkontot så att banken bara använder dem för utlåning till hållbara ändamål, till exempel via bankens gröna bolån. Oskar Brattfeldt, erbjudandeansvarig för bankens sparprodukter, berättar:

– Vi har länge gjort det möjligt för våra kunder att spara i fonder som tar hänsyn till olika hållbarhetsfaktorer, som exempelvis mänskliga rättigheter eller klimatet, så det känns jättebra att vi nu också kan erbjuda dem ett grönt sparkonto*. Sparpengarna används i dagsläget för att finansiera klimatsmarta boenden, men längre fram hoppas vi även kunna erbjuda annan grön utlåning med hjälp av dessa pengar.

– I grunden är kontot ett Enkla Sparkontot och har därmed precis samma egenskaper som ett vanligt konto. Det är exempelvis samma ränta och det finns ingen bindningstid eller några uttagsavgifter. Enda skillnaden är att du vet att dina sparpengar används till en grönare utlåning.

Peter Seidel berättar att allt fler kunder vill producera egen förnybar energi, exempelvis till sina bostäder och till elbilen

– Tillsammans med våra kunder vill vi bidra till en bättre värld. Med solceller kan vi dessutom bidra till att öka värdet på våra kunders boenden. Den italienska mosaik som du valde för att göra badrummet mer attraktivt kanske inte gillas av alla – den kanske till och med avskräcker någon köpare. Men enligt en undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet gjort höjer solceller värdet på huset, vilket är bra för både våra kunder och för banken.

*Tjänsten motsvaras av den standardiserade termen Tillhandahållande av konto (pdf)

Den största skillnaden mellan sparkonto och placeringskonto är att du kan ta ut pengarna från sparkonton när du vill, medan pengarna på placeringskontot blir låsta från tre månader till fem år. Båda kontotyperna omfattas av insättningsgarantin, vilket innebär att dina pengar är skyddade av ett lagstadgat insättningsgarantisystem.

 

* Exempel på lånekostnad för privatlån:
Aktuell låneränta är för närvarande 1,90 %. En kreditprövning görs alltid. Det får inte finnas några betalningsanmärkningar och lägsta årsinkomst är 210 000 kr. Om den rörliga årsräntan är 1,90 %, blir den effektiva räntan 1,92 % för ett annuitetslån på 100 000 kronor upplagt på 5 år (60 återbetalningstillfällen), utan uppläggningsavgift. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 109 880 kronor och din månadskostnad blir 916 kronor. Årsränta per 2020-03-02.

Customer service