Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Experten: Kom igång med buffertsparandet

Roger Törnkvist, Placeringsstrateg på SEB
Roger Törnkvist: Två månadslöner i buffert är ett bra riktmärke.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Plötsligt drabbas du av oförutsedda utgifter – värmepannan går sönder, bilen startar inte eller du åker på en spontan weekendresa. Då är det skönt om det finns extra pengar på kontot.

– En vanlig riktlinje är att det är bra att ha två månadslöner i buffert. Men det beror naturligtvis på vilken ekonomisk situation du befinner dig i, säger vår placeringsstrateg Roger Törnkvist.

Enligt Roger Törnkvist är det inte en fråga om, utan när du behöver extra pengar.

– Man mår bra av att ha en slant undanstoppad. En buffert ger både trygghet och frihet. Du har utrymme för mer spontana utgifter och vet att du klarar dig om något skulle hända, säger han.

Hur mycket du bör lägga undan beror på din ekonomiska situation i övrigt.

– Två månadslöner är ett bra riktmärke, men det är inte alla som har den möjligheten. En del måste vända på varenda krona för att få vardagen att gå ihop.

Därför är mitt bästa tips att utgå från din egen situation. Det viktigaste är inte att fokusera på hur mycket du sparar utan att du sparar. När du sedan har fått ihop en bra buffert, och ett målsparande där du lägger undan pengar till något speciellt, så kan du skikta över en del till pensionssparande. För pensionssparande är också viktigt, säger Roger Törnkvist.

Starta en automatisk överföring

Han säger att det enklare sättet att komma igång är att starta en automatisk överföring till sparkontot varje månad.

– Att vänta och se om det finns några pengar kvar brukar vara en dålig idé. I slutet av månaden har vi ofta inte så mycket över, och finns det en slant kvar är det lätt att konsumera den.

Att vänta och se om det finns några pengar kvar brukar vara en dålig idé.
Roger Törnkvist

 

På frågan om hur du ska spara till din buffert säger Roger att det finns lite olika alternativ.

– Ett sparkonto är ett riskfritt sparande som kan vara skönt att ha om du plötsligt behöver pengar snabbt. Ska du inte använda ditt sparkapital på ett tag kan du istället titta på olika fondalternativ, säger Roger Törnkvist.

Öppna ett sparkonto

Kontot omfattas av den statliga insättnings­garantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin samman­lagda konto­behållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privat­bostad, avgångs­vederlag, försäkrings­ersättning med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbets­dagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finans­inspek­tionen beslutade att garantin ska träda in.
Så fungerar insättningsgarantin (Riksgälden)

Rogers tips för att komma igång med buffertsparandet

  • Låt en stående överföring dras från lönekontot i början av varje månad, inte i slutet.
  • Sträva efter att ha två månadslöner i buffert, eller en summa som gör att du klarar av två månader utan inkomst.
  • När du fått ihop en tillräcklig buffert kan du fundera över målsparande och pension – det är minst lika viktigt.