Rapportsäsongen – vad är det?
- Har du koll på rapportsäsongen?
- Nej, jag har fastnat i nya säsongen av the Crown.
Nu kan man återigen läsa om ”rapportsäsongen” på ekonomisidorna. Uttrycket är kanske lite diffust, men det handlar om bolagen resultatrapporter,och orsaken till att många pratar om dem beror på att börseffekten kan bli stor, både för vissa bolag och hela marknaden.

Så här; alla bolag på börsen skickar kvartalsrapporter, inte helt otippat, efter varje kvartal. I rapporten redogör man för hur det har gått under det senaste kvartalet i siffror, sina intäkter, kostnader, sin vinst med mera. I de flesta fall finns också ett så kallat VD-ord där bolagets VD berättar hur man ser på kvartalet som gick och (ofta) skriver något om framtiden – vad man tror om det kvartal som börjat eller kanske resten av året.
Vi som försöker lista ut vilka aktier som kan tänkas gå upp framöver (och har lärt oss, ofta den hårda vägen, att det ofta är en dålig idé att köpa aktier som redan har gått upp, i alla fall som enda anledning) hittar ledtrådar både i rapporteringen och VD-ordet. Här känns det viktigt att påminna om en viktig sak. Det som avgör ett företags värde på sikt, och därmed aktiekursens utveckling, är förmågan att driva en hälsosam verksamhet och skapa vinster. När du köper aktier blir du en delägare (om än liten) i bolaget – principen är densamma om du stoppar in pengar i brorsans frisörsalong som om du köper Ericsson-aktier. Tjänar dom inga pengar, gör inte du det heller.
Tillbaka till rapporterna. Att ta del av bolagets framtidsutsikter är såklart alltid intressant. Resultatrapporten beskriver ju också hur väl man lyckats hittills, om man är på väg mot de mål man satt upp, eller kanske till och med överträffar dom. Men för att informationen ska bli värdefull gäller det ofta att försöka blicka över flera kvartal, har bolaget ökat sin försäljning och vinst flera gånger på raken kan ju det vara en trend som kan bestå. Här kan också VD-ordet ge förklaringar, om till exempel vinsten gått ned under senaste kvartalet kan ju det beror på någon särskild händelse, i omvärlden eller bolaget. Och en sådan enskild händelse kanske inte alls ger signaler om framtiden.
Så, nu är det rapportsäsong. Du kanske har lämnat din favoritserie för en stund för att läsa på nätet att bolag A tjänar jättemycket pengar – ändå går kursen ned? Hur i hela friden blir det så? Det är här historiken kommer in. Om ett bolag redovisar en vinst på en miljard under ett kvartal är ju det mycket pengar. Men om de brukar tjäna 2-3 miljarder, då var det kanske inte så bra, kanske står förluster för dörren?
Så skrollar du vidare och läser att bolag B ökar sin vinst med 30 % - och ändå går kursen ner?! Allvarligt. Vad håller dom på med på börsen? Nu närmar vi oss ett lika viktigt som ofta förbisett begrepp – förväntningar.
Den största delen av kapitalet på börsen förvaltas av professionella placerare – fonder, försäkringsbolag, AP-fonder och liknande. De lyssnar på aktieanalytiker hos till exempel banker (och har ofta egna) som gör prognoser över hur bolagens resultat ska bli. Om ”alla” tror att bolag B ska öka sin vinst med 50 % och resultatet bara blir +30 % - då blir ”alla” besvikna. Och eftersom ”alla” köpte aktien före rapporten (för om vinsten skulle öka med 50 % skulle aktien anses lågt värderad) så förbyts den kursuppgången som köpen ledde till inför rapport till besvikelse, aktieförsäljningar från proffsen och fallande kurser efter rapporten. Och alla som köpte innan rapporten, för att aktien verkade bra (”den hade ju gått upp”) står där med svarte petter.
Så, nästa gång du blir sugen på att köpa en aktie, håll koll på hur bolaget levererar i rapportsäsongen. Jag lovar att det kan vara lika spännande som att följa vilken dramasäsong som helst.
