Att flytta ihop är ett steg som de allra flesta förr eller senare tar. Ett roligt och spännande skede i livet som man såklart ser fram emot eftersom man ju ska få bo med någon man tycker om. Det har också sina fördelar om man ser det från ett privatekonomiskt perspektiv. Från två singelhushåll till ett gemensamt insåg jag och min sambo att vi sänkte våra utgifter och kostnader rejält. Hyran på ett antal tusenlappar som vi tidigare betalade var och en för sig delar vi nu på. Samma gäller bredband och el, för att inte tala om alla möbler vi behövde köpa då vi båda kom från trånga studentboenden. Istället för att köpa varsin soffa, varsitt matbord och varsin TV kunde vi nu klara oss med en av allt. Det har inneburit att vi fått mer pengar över i slutet av månaden som vi kan lägga på exempelvis ett sparande.
Men innan man tar steget att flytta ihop är det viktigt att sätta sig ner och prata om just det där som många inte vill nämna vid namn – ekonomin. Hur ser ni på er ekonomi? Är du en Spara medan din framtida roomie är en Slösa? Hur stora inkomster och utgifter har ni? Hur ska dessa utgifter fördelas och vad ska pengarna gå till? Ju mer överens ni är, desto mindre är risken för konflikter.
Det finns oändliga varianter på hur man delar upp ekonomin. Allt från helt separerad där ni betalar allt var och en för sig, till helt gemensam där bådas löner går in på ett gemensamt konto och används tillsammans. Väljer man något mellanting där en viss del av lönen sätts in på ett gemensamt konto för gemensamt bruk, medan resterande lön disponeras av var och en var för sig är en fråga hur mycket som ska sättas in på det gemensamma kontot. Tjänar ni ungefär lika mycket är det såklart enklare än om det är stora löneskillnader. Ett sätt kan vara att bestämma en fast summa som båda sätter in, ett annat kan vara att komma överens om en viss procent av lönen. Inget är rätt eller fel och det går att göra på många olika sätt. Det viktigaste är att det känns bra för båda. Som sambo är det viktigt att ha koll på sambolagens regler. Det är bara den gemensamma bostaden som anskaffats för gemensamt behov som ingår vid en separation. Bra att tänka på är att inte dela upp det så att en av er står för alla matkostnader och dylikt medan den andre står för inköp av kapitalvaror. Maten äter ni upp medan till exempel en bil finns kvar. Stå tillsammans på kontraktet så ni blir samägare då ni har ett annat juridiskt skydd än om ni varit gifta. Se även till att ni har möjlighet att ha varsitt sparande vid sidan av det gemensamma för att säkerställa att båda har en trygghet om något oförutsägbart skulle inträffa.
För att komma fram till hur mycket som ska sättas in på det gemensamma kontot varje månad är det också bra att diskutera vad dessa pengar ska gå till. Ska de bara räcka till fasta utgifter och mat eller ska nöjen och resor också räknas in? Se över hur mycket ni brukar lägga på dessa utgifter en vanlig månad och bestäm en summa utifrån det. Då har ni indirekt också gjort en budget – smart!
Att prata om ekonomi är som sagt ett ämne som många undviker och det är inte alltid så kul. Speciellt inte när man är mitt uppe i lyckoruset av att det där steget ska tas. Men ska man skapa ett gemensamt hushåll är det bra att ha rett ut alla dessa frågor kring den gemensamma ekonomin. På så sätt undviker ni att det blir några överraskningar och slipper gå runt med magont. Ta det där jobbiga snacket en gång innan ni flyttar ihop för att slippa alla onödiga konflikter som annars riskerar att uppstå i framtiden. Då kan ni istället njuta av att ni får mer tid tillsammans och mer pengar över i plånboken. Det kommer det vara väl värt!