Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

FIRE-rörelsen, en fluga eller här för att stanna?

Financial Independence Retire Early är inte en ny rörelse utan något som funnits sen det glada 80-talet. Då mestadels drivet av Oliver Stones numera kultförklarade Wall Street-karaktär Gordon Gekko, som myntade uttrycket ”Greed is good”. Ett liv som syftade till att spara ihop så mycket pengar att du kunde leva resten av dina dagar i en extravagant lyx. För att in spoila för mycket förslår jag att se Wall Street 1 och 2.

Tillbaka till verkligheten. Samma rörelse har fått nytt liv under pandemin när fler fått mer tid att fundera över framtiden och möjlighet att investera sina pengar i och med att börsen gått så pass bra och sparkonton inte erbjudit någon ränta. Jag skulle dock hävda att dagens generation bara har en gnutta Gordon Gekko i sig och betydligt mer Greta Thunberg. Det finns en tydlig hållbarhetsvinkel som lockar många FIRE-anhängare.

Men först, vad handlar FIRE-rörelsen egentligen om?

Principen är enkel. Spara ihop så mycket pengar att du vid ett givet tillfälle kan välja att sluta jobba och leva resten av ditt liv på dina besparingar och låta kapitalet arbeta för dig genom det som Einstein kallade världens åttonde underverk – ränta på ränta. För de allra flesta handlar det egentligen inte om att sluta jobba helt utan framför allt känna den ekonomiska tryggheten att kunna äga sina livsval mer. Vissa vill kanske bara jobba deltid, utbilda sig eller starta drömföretaget.

Vägen dit är däremot långt ifrån enkel. Det kräver en otrolig självdisciplin när det gäller sparande och konsumtion. Sparandet behöver både vara rejält och konsekvent varje månad. Vid sidan av det krävs också ett hårt sållande av din konsumtion. Allt ifrån att reducera klädköpen och utekvällarna till att skippa busskortet och förlita dig på ”old school” metoden – promenader i vått och torrt. För min egen del skulle nog konsumtionen vara min akilleshäl. Busskortet lever jag redan utan, men att permanent byta ut restaurangbesök och kopiösa mängder lösviktsgodis mot knäckebröd och nudlar, tufft! Personligen får jag känslan att jag är tillbaka i studentlägenheten i Linköping. Det var en fin tid, men nej tack.

Om du fortfarande är med på tåget och inte skrämts av mina knäckebrödsreferenser så undrar du säkert: Hur mycket behöver jag spara då?

För att veta exakt hur stora uppoffringar du behöver göra bör du först bestämma dig för både sparhorisont och hur mycket pengar du behöver för att känna dig ekonomisk fri och sluta jobba. Är det 10, 20 eller 30 tusen kronor i månaden? Det månatliga sparande skiljer sig kraftigt beroende på vilken nivå du sätter för framtiden. Om du nöjer dig med 20 000 kronor i månaden för resten av ditt liv så skulle ett grovt förenklat räkneexempel (tro mig det finns säkert 1000 olika exempel vid en snabb googling) visa att det krävs ett månatligt sparande på 21 000 kronor i månaden under 15 år. Exemplet utgår ifrån att du maximalt får plocka ut 20 000 kronor i månaden från ditt sparkapital (som vid 15 årsdagen uppgår till 6 miljoner kronor) för att det ska fortsätta växa och med ränta-på-ränta täppa igen hålet som du skapar genom att konsumera.

Som alla räkneexempel kan man skjuta hål på de flesta antaganden. Men det betyder inte att man inte ska göra dem! Jag har utgått ifrån en avkastning (efter inflation) på 6 procent vilket i ett historiskt perspektiv varit återkommande på börsen. Men det sagt så är historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning. Ett tips är att laborera med olika scenarier och vara medveten om att de planer du beslutar om här och nu kan komma att behöva revideras på vägen.

Sist men inte minst, kommer rörelsen att leva vidare? Svaret får du i senaste avsnittet av podden Pengarna & Livet.

Customer service