Nu kanske jag inte ska fördjupa mig för mycket i Game of Thrones för att inte avskräcka några läsare, men det finns vissa likheter mellan bostadsmarknadens utveckling de senaste 12–18 månaderna och utvecklingen i TV-serien. Först, låt mig ta er igenom förloppet som fram till skrivande stund gett oss en urstark bostadsmarknad.
När pandemin bröt ut i början på 2020 gjorde vi ekonomer (eller ”Grand Maesters”) det vi är bäst på att göra. Vi tittade på historiska samband från tidigare kriser och försökte applicera det på dagens ekonomiska utveckling. När tillväxten bromsar in och arbetslösheten börjar stiga så lär teoriböckerna oss att det borde leda till att hushållen konsumerar mindre (inklusive bostäder) vilket i förlängningen leder till sjunkande priser. Nu 18 månader senare har bostadspriserna stigit mellan 15–20 procent. Så vad hände?
Daenerys Targaryen och hennes drakar svepte in över svensk bostadsmarknad, i form av två tydliga pandemieffekter. Plötsligt kunde vi inte resa och konsumera som vanligt, samtidigt som vi från en dag till en annan skulle jobba hemifrån. Dessa två förändringar gjorde att många av oss började inse att man inte bodde tillräckligt stort, eller bekvämt. Hur länge kunde man använda strykbrädan och ett dussin pocketböcker som skrivbord och stativ vid alla digitala möten? Och var inte det där trägolvet i köket ganska anskrämligt?
Lägg därtill att sommaren närmade sig och många insåg att”Mallisresan” ställdes in och att svensk sommar nu blev en påtvingad historia. Alla som inte lyckades hitta någon i vänskapskretsen med sommarhus fick istället ge sig ut på villa- och fritidshusjakt.
Om vi nu blickar mot hösten; är ”vintern” verkligen på väg? Det vill säga ska vi förvänta oss mörka tider i form av kraftigt fallande priser efter en lång period av kraftig stigande priser?
Spoiler alert!
Svaret är nej. Likt slutet av Game of Thrones så återgår det mesta till mer normala förhållanden. Jon Snow skickas tillbaka norr om muren för att leva sina sista dagar, Winterfell förblir ett eget rike och en av drakarna överlever och flyger vidare. I bostadstermer så innebär det här att:
- Jon Snow: Det låga ränteläget har med anledning av pandemin förlängt sin vistelse och kommer fortsätta bidra till en underliggande kraft på bostadsmarknaden.
- Winterfell: Mycket har hänt under pandemin. Men bostadsmarknadens strukturella utmaningar, som till exempel lågt bostadsbyggande, urbanisering och en hög demografisk efterfrågan på bostäder, är desamma som före pandemin och talar för en fortsatt stark prisutveckling.
- Drakarna: Restriktionerna är på väg att upphöra och pandemin går mot sitt slut vilket gör att vi kan återgå till mer normala konsumtionsmönster (mindre bostad, och mer caféer och resor). Samtidigt ska vi ändå räkna med att en viss grad av hemarbete tillhör det nya normala.
Sammantaget innebär det att det mesta talar för en fortsatt stark bostadsmarknad om än i en lugnare och mer sansad takt än vad vi sett under pandemin.