Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Fossil energi mot grön ekonomi i USA-valet

Bild på Jens Magnusson.
SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Trump eller Biden? Hur börsen som helhet kommer att reagera på utfallet i det amerikanska presidentvalet är inte självklart – hos bägge kandidater finns sådant som kan påverka både positivt och negativt. Det säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson. Däremot finns en skillnad i vilka sektorer som kommer att trivas extra bra under Trumps respektive Bidens ledning.

Det drar ihop sig. Den 3 november är det dags för presidentval i det stora landet i väst. Trots att Biden länge har haft en ledning på fem till tio procentenheter i nationella opinionsundersökningar är ingenting klart. Hur tror då experten att börsreaktionen blir, beroende på vem som segrar? 

– Ekonomin och börsen har gått bra under Trump. Dels beror det på att räntorna har varit låga och dels på att han har genomfört flera stora skattesänkningar under sin tid vid makten. Det talar för att börserna skulle kunna bli lite ledsna om Biden vinner, säger Jens Magnusson.

Han fortsätter:

– Samtidigt ligger Biden närmare höger än vänster i det demokratiska fältet och de skattehöjningar som han vill genomföra är inte så omfattande. De nya stimulanspaket som han har föreslagit för att få fart på ekonomin efter covid-19 är dessutom större än Trumps motsvarighet. Det talar för motsatsen – att börsen skulle kunna gynnas om Biden vinner.

Hugget som stucket, alltså. Men finns någon skillnad i vilka sektorer som skulle kunna gynnas?    

– Ja, här är skillnaderna betydligt större. Trump har en förkärlek för att gynna kol- och oljeindustrin. Biden och demokraterna har däremot, genom sin Green New Deal, betonat vikten av att USA återansluter sig till Parisavtalet och tar ledningen inom grön teknik. Med Biden vid makten kan bolag som på ett eller annat sätt verkar inom hållbarhet få en skjuts på börsen, medan bistrare tider väntar för fossilenergibolag.

Visst kaos kan uppstå – men efter kaos kommer solsken

Vid flera tillfällen har Trump antytt att han kanske inte kommer att godta det officiella valresultatet. Osäkerhet kring vem som ska leda landet borde väl få marknaden att reagera kraftigt – eller?  

– Ja, så är det. Börsen har nog redan tagit höjd för viss osäkerhet, men om resultatet i valet blir jämnt, fast till Bidens fördel, och Trump drar det hela vägen till Högsta domstolen – då kommer det sannolikt att skaka en del. Samtidigt finns flera fasta hållpunkter och senast i början av januari ska kongressen officiellt utse presidenten. När resultatet väl blir tydligt repar sig sannolikt börsen rätt snabbt, säger Magnusson.

Hur ser marknaden på Trumps protektionistiska ådra – med tullar och handelskrig mot Kina?

– Där skiljer sig Trump och Biden kanske mindre än man kan tro. Ingen av dem talar sig direkt varm för frihandel och bådas synsätt går ut på att skydda amerikanska företag. Däremot vill Biden inte ha några handelskrig, och marknaden har reagerat negativt när Trump har trappat upp retoriken mot Kina. Biden kan därför bidra med ökad stabilitet. Men de viktigaste faktorerna för hur börsen utvecklas framöver är ändå hur det går med coronapandemin och företagens vinster. 

Vad ska en sparare tro?

Det som händer i USA, stannar inte i USA – det får effekt på marknader världen över. Som sparare kan det därför vara svårt att veta hur man ska agera. Knappast alls, visar det sig.

– Det viktigaste av allt är att som vanlig sparare inte överreagera åt något håll – inte börja sälja av eller köpa på sig av någon viss typ av värdepapper och försöka tajma med en upp- eller nedgång. Det slutar sällan bra. Visst kan valet få effekter på börsen, men förutsatt att man har rätt pengar där – pengar som inte behövs inom den närmsta framtiden och som du har råd att låta gå upp och ner – borde det inte vara något problem att vänta ut en sådan, tillfällig effekt. På sikt är det som sagt företagens vinster och i viss mån ränteutvecklingen som spelar roll, säger Magnusson.

Finns det ändå något man borde tänka på?

– Att stegvis röra sig mer mot hållbara placeringar kan vara en bra idé. Det är ditåt det mesta idag pekar och oavsett om Biden vinner eller inte är det där en stor del av framtidens investeringar finns.

Vill du fördjupa dig ännu mer? Lyssna på senaste avsnittet av sparpodden Pengarna & Livet med fokus på USA-valet. 

Customer service