Räntefonder – intressanta möjligheter

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.
Vi har nu 2022 till handlingarna och kan konstatera att det var ett år som bland annat bjöd på stor räntedramatik. Hög inflation tvingade inte bara centralbankerna till kraftfullt agerande utan drev också upp räntorna på obligationer med längre löptid. Samtidigt gjorde oron för kraftig inbromsning i konjunkturen att de så kallade kreditspreadarna (den ”extra” ränta företag får betala för sin upplåning) sköt i höjden. Under större delen av förra året var utvecklingen för olika räntefonder därmed tydligt negativ med fallande kurser.
Intressanta möjligheter
Samtidigt har ränteuppgångarna medfört att räntefonder har betydligt bättre potential framöver då den löpande avkastningen, ofta kallad effektivränta, har stigit. Viktigt att veta är att effektivräntan inte är den avkastning man givet får om man placerar i fonden. Den är ett mer teoretiskt mått som visar avkastningen på 12 månader om alla räntor, valutakurser och fondens innehav är helt oförändrade. Men effektivräntan ger ändå en indikation på vilken potentialen är. Förutom effektivräntan avgörs avkastningen också av värdeförändringen på obligationerna som ju faller i värde om räntan stiger – och tvärtom. Att räntorna från dagens nivåer ska fortsätta stiga i samma takt som under förra året är mindre sannolikt. Mer troligt är att vi närmar oss punkten där räntorna slutar stiga. När de sedan faller uppstår kursvinster som tillsammans med den löpande avkastningen kan ge riktigt bra utveckling.
Räntefond för den försiktige
SEB Korträntefond är ett val med låg risk och ett alternativ eller komplement till konto. Fonden kan passa den med en tidshorisont på något eller några år och som har en acceptans för att värdet kan svänga någon procent. Effektivräntan är i dagsläget cirka 3–3,3 procent*.
Företagsobligationer fortsatt långsiktigt intressant
Dagens höga räntor gör fonder som investerar i företagsobligationer intressanta av två skäl. Dels den högre löpande förräntningen, men också att chansen till kursvinster via räntenedgångar, är större nu när räntan stigit rejält. Räntorna på företagsobligationer är nu uppe på nivåer vi bara sett vid tidigare kriser, och då oftast bara under en kort period. Fonder som investerar i företagsobligationer med hög kreditvärdighet (så kallad Investment grade) har idag en effektivränta på cirka 4–4,5 procent*. För fonder med bolag med lite lägre kreditvärdighet och därmed högre risk (High Yield) är den löpande avkastningen ungefär 6–6,5 procent*. Det är attraktiva nivåer, men kom ihåg att som alltid gäller att högre potential också är förenat med högre risk.
Där emellan finns två fonder med lite speciella egenskaper. I SEB Dynamisk Räntefond har förvaltarna en större frihet att välja obligationer med olika inriktningar och risknivå, medan SEB FRN fond innehåller obligationer med ”rörlig” ränta vilket innebär att den inte tappar nämnvärt i värde när statsräntorna stiger. Notera dock att den har en del kreditrisk och därför kan backa i kurs när kreditspreadarna ökar.
Ränterörelser ännu en tid
På kort sikt finns fortfarande betydande risker. Förhöjd oro skulle kunna ge ännu högre räntor och därmed tillfälliga kursnedgångar för fonderna. På några års sikt talar dock den höga räntan/goda löpande avkastningen för att dessa fonder kan bli bra placeringar, givet att den ekonomiska krisen inte blir väsentligt djupare än i dagens prognoser. Osäkerheten gör det till en klok strategi att dela upp eventuella köp på flera tillfällen under de kommande månaderna.
* Siffrorna avser den beräknade effektivräntan per den 31 december 2022.

Johan Hagbarth
Johan Hagbarth
Detta material har upprättats av Skandinaviska Enskilda Banken (publ.) (SEB) och innehåller allmän information om finansiella instrument som SEB marknadsför, säljer eller förmedlar. SEB står under tillsyn av Finansinspektionen. För finansiella instrument, inklusive fonder, är historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan både stiga och falla och det är inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet. Om du eller en fond investerar i finansiella instrument som är uttryckta i utländsk valuta, kan förändringar i valutakurserna påverka avkastningen. För fonder med andelsklasser där det finns en målsättning att valutasäkra avkastningen mot svängningar i värdet på fondens basvaluta, finns det inte någon utfästelse eller garanti för att valutasäkringen kommer att kunna uppnås. Varken materialet eller de produkter som beskrivs häri är avsedda för distribution eller försäljning i USA, till s.k. U.S. Person, och all sådan distribution kan vara otillåten. Möjligheten att erbjuda finansiella instrument kan även vara begränsade i andra jurisdiktioner. Detta dokument får inte användas för att marknadsföra, sälja eller förmedla finansiella instrument i jurisdiktioner där detta är otillåtet. Eventuella uppgifter om skatter är baserade på de regler som gällde när detta dokument upprättades och kan ha ändrats därefter. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och detta presentationsma¬terial får inte ensamt ligga till grund för ett sådant beslut. Istället skall ett investeringsbeslut grundas på den detaljerade information om finansiella instrumenten som återfinns i dess t.ex. faktablad, informationsbroschyr, prospekt, marknadsföringsbroschyr och/eller produktblad vilka finns tillgängliga på seb.se. För fonder som inte förvaltas av SEB:s fondbolag kan denna information erhållas kostnadsfritt från din rådgivare på SEB. Det här materialet kan komma att spridas till dig som är kund inom SEB-koncernen.