Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

The Donut Effect pressar upp priserna utanför städerna

Pandemin har ändrat förutsättningarna för hur många arbetar idag vilket har möjliggjort för fler att flytta längre ut från stadskärnorna. Det har lett till kraftiga prisökningar på bostäder i områden utanför städerna. Vi bad Lars Andersson, vd Skeppsholmen Sotheby’s International Realty Sverige och Anders Elbe, mäklare, beskriva fenomenet ”The Donut Effect” och ge sina framtidsspaningar.

Pandemin har tvingat fram förändringar i vår livsstil. Bland annat i hur vi arbetar och bor. Under de senaste 18 månaderna har priserna ökat kraftigt i områden som tidigare ansågs ligga för långt bort – det vill säga där pendlingsavståndet är 45 minuter eller mer från en tätort.

– När många blivit tvingade att arbeta hemifrån har frågan om det tidskrävande och obekväma pendlandet till arbetet förändrats. Ordet “donut effect” kommer från att människor och företag flyttar från citykärnan ut till närförorter och villaområden med lägre bostads- och lokalpriser som erbjuder större ytor, grönområden och mindre trängsel vilket gett ett flyttmönster som ”gröper ur” citykärnan likt en donut, förklarar Lars Andersson, vd Skeppsholmen Sotheby’s International Realty Sverige.

Förändrat rörelsemönster

Flera undersökningar, framförallt från USA, som följer mobildata visar på ett förändrat rörelsemönster hos människor från citykärnor ut till förorter.

– Forskare har hittat flera faktorer som bidrar till förändringen, berättar Anders Elbe, mäklare Skeppsholmen Sotheby’s International Realty Sverige.

De handlar om den ekonomiska effekten av pandemin, lock down som tvingat hushåll att ändra sina beteenden, ovilja att röra sig i miljöer där många samlas med risk för att smittas och möjligheten att arbeta hemifrån.

– De första faktorerna borde vara temporära för att återgå till det mer normala efter pandemin. Men trenden som kommit med ökad digitalisering och arbete helt eller delvis hemifrån kommer troligtvis att bestå, säger Anders Elbe.

– Med möjligheten att arbeta helt eller delvis hemifrån blir villaförorterna och lantligare lägen mer attraktiva vilket driver priserna utanför stadskärnan. Priset sjunker annars generellt med avståndet från en tätort, något som inte gällt under pandemin, säger Lars Andersson.

Fortfarande många som vill bo i stan

Att priserna på lägenheter centralt skulle sjunka på grund av att villaförorter och lantligare lägen blir mer attraktiva tror han dock inte.

– Det finns många som vill flytta till innerstaden från närförorten. Vi ser ett fortsatt starkt intresse för lyxiga bostäder i innerstaden. I internationella städer finns dessutom alltid ett intresse av att investera och köpa bostäder med de absolut bästa lägena, säger Lars Andersson.

Sotheby's Realty ser positvt på bostadsmarknaden framöver, men med en viss försiktighet med tanke på den kraftiga uppgång som skett den senaste tiden.

– Demografiutvecklingen med en större befolkning, fortsatt låga räntor, reglerad hyresmarknad och lågt bostadsbyggande talar för en fortsatt prisuppgång. Det är uppenbart för oss som arbetar med exklusiva boenden att priserna stiger mest i de översta premiumsegmenten, säger Lars Andersson.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 2 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

Customer service