Lugnare tempo betyder inte boprisfall
SEB:s boprisindikator för augusti, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande respektive sjunkande bopriser, föll till 39 från 62, men vad betyder det egentligen och vad kan vi förvänta oss framöver? ”Bostadsmarknaden har gått in i ett lugnare tempo, men det betyder inte att vi ska förvänta oss ett boprisfall”. Det säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.
Det var få som räknade med att bostadsmarknaden skulle bli så stekhet som den varit det senaste året. I april i fjol rasade boprisindikatorn med 67 enheter från plus 47 till minus 20. 22 procent av svenska folket trodde då på stigande priser medan 42 procent trodde på sjunkande priser. Men den negativa pandemieffekten uteblev och istället pressades bopriserna upp. Ökningarna har legat på 10–15 procent på bostadsrätter medan villor har stigit med ungefär det dubbla. Nu visar boprisindikatorn för augusti att färre tror på stigande bostadspriser än i juli. Andelen som tror på sjunkande priser är nu 14 procent, en ökning med 8 procentenheter sedan i juli.
Förväntad nedgång
– Det här är en förväntad nedgång. Vi har haft stigande bostadspriser i 18 månader nu och det är naturligt att vi förr eller senare når en smärtgräns. Det är svårt att se att priserna kan fortsätta stiga i samma takt när lönerna stiger med ett par procent plus inflation. Det gör att hushållen förr eller senare får svårt att köpa på dagens höga nivåer, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB och tillägger:
– Vi får dock komma ihåg att det fortfarande är drygt 50 procent som tror på stigande priser det närmsta året.
Under sommarmånaderna brukar både priser och förväntningar sjunka, men det är också en märkbar nedgång sedan i fjol, konstaterar Américo Fernández.
– Vi kan konstatera att bostadsmarknaden går in i ett lugnare tempo, men det betyder inte att vi ska förvänta oss ett boprisfall. Vi har fortfarande ett lågt ränteläge som gynnar bostadsmarknaden, men i takt med att pandemin lättar kommer det bli naturligt att vi konsumerar annat än bostäder.
Avmattning närmsta tiden
Américo Fernández är fortfarande positiv kring bostadsmarknaden överlag även om den troligtvis kommer att avmattas den närmsta tiden.
– Det handlar dels om en omläggning tillbaka till de klassiska mönstren. Vi får helt enkelt se vilka effekterna blir när människor i större utsträckning börjar återgå till sina ordinarie arbetsplatser. Många har valt att flytta till större bostäder utanför stadskärnorna. Kanske kommer fler vilja tillbaka till stan när pandemins effekter ebbar ut.
SEB gör inga specifika prognoser för fritidshus, men givet att fler människor väljer att bo mer centralt så kan priserna för fritidshus stiga.
– Givet att mönstret kommer tillbaka där fler bor i stan så talar det för starka fritidshuspriser. Vi kommer behöva någonstans att spendera somrarna på, särskilt nu när swemester blivit ett fenomen som ser ut att kunna hålla i sig.
Ett ämne som ofta är på tapeten är bostadsbubblan. Men där ser Américo Fernández inga risker i nuläget.
– Vi har sådana regelverk, bolånetak, amorteringskrav med mera som gör att det är svårt för människor att köpa bostäder i rent spekulationssyfte.
Fler svar från våra Private Banking experter
Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.
Är du privatperson med mer än 2 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.