Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Fyror går om ettor i kvadratmeterpris

Villapriserna har ökat med rekordnivåer det senaste året – mycket beroende på pandemin. Även priserna på bostadsrätter ökar. Men hur ser det ut i framtiden? Vi tar bostadstempen med Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.

Att folk spenderat mycket tid hemma och satsat på sina bostäder under det senaste året märks i statistiken över bostadspriserna.

Vad sägs exempelvis om en ökning av villapriser i Simrishamn om 45 procent på ett år? Och Ulricehamn – upp 40 procent under samma tid!

Fortsatt hög nivå på priserna

Priserna för bostadsrätterna är inte sämre – de har också ökat generellt sett. Där är något av det mest anmärkningsvärda att gapet mellan kvadratmeterpriset för ettor och fyror minskat markant och där även fyrorna gått om ettorna i Vasastan-Norrmalm i Stockholm, vilket aldrig hänt innan.

– Om folk fortsätter att värdera bostaden mer och känner att den är värd att lägga pengar på, vilket vi tror, då kommer bostadspriserna att hålla sig på en hygglig nivå även framöver, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

När han jämför bostadspriser för storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö stod de i princip still från januari 2018 till mitten av 2020. De gick inte ned, men inte heller upp speciellt mycket.

– Sedan tuffade de på ordentligt uppåt – orsakat av pandemin. Folk har velat ha en dräglig arbetsmiljö i sitt hem.

Fortfarande lockas många till storstäderna, även om vi i medier läser om personer som valt att lämna innerstaden för landsbygden.

– Det finns alltid folk som föredrar båda. En del värdesätter att få mer yta för pengarna, medan andra vill ha närhet till allt i innerstan, säger Hans Flink.

En herrgård eller ett radhus i Nacka

Att människor ändå flyttar till mindre städer i närområdet av Stockholm märks efter pandemin – där villor i städer som Nyköping, Strängnäs, Trosa och Flen blivit markant dyrare senaste året.

– De ligger såpass nära Stockholm att folk tycker att det kan vara värt att pendla in två-tre dagar i veckan. Du får väldigt mycket yta för pengarna – en herrgård jämfört med ett radhus i Nacka. De största städerna i våra 21 län är också ”magneter” som lokalt är mycket attraktiva och skapar ett tryck uppåt på bostadspriserna.

Och även om det är svårt att sia om framtiden, tror ändå Hans Flink på en ökning av bostadspriserna:

– Det som talar för det är att räntorna fortfarande är väldigt låga. För att sia lite framåt kan vi också titta bakåt. Bostadsmarknaden ser ut ungefär som aktiemarknaden. Den lutar uppåt, även om det är svängningar om vi tittar mer noga. Det kommer garanterat en nedgång någon gång – men frågan är när. Under sommaren, i höst eller 2023?

– Vi befinner oss på en väldigt hög nivå på prisutvecklingen – både för bostadsrätter och framför allt villor. Det är inte riktigt sunt att villapriser inte bara ökat tvåsiffrigt utan dessutom över 20 procent på sina håll, medan löner bara ökat 2 procent. Gapet mellan disponibla inkomster och priser får inte bli för stort. Tvingas vi lägga alltför stor del på bostadskostnader kan det till slut slå tillbaka, säger Hans Flink.

Fem-i-topp – ökning av villapriser på ett år:

  1. Simrishamn: 45 procent
  2. Ulricehamn: 40 procent
  3. Bjuv: 37,8 procent
  4. Tomelilla: 32,9 procent
  5. Bollnäs: 32 procent

Snittet i landet: 18,8 procent

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Fakta: Prisgapet har minskat mellan ettor och fyror

Gapet för kvadratmeterpriset mellan ettor och fyror har minskat ordentligt under det senaste året. Ett exempel är på Värmdö, pendlingsnära till Stockholm. Där var ettor i snitt 17 000 kronor dyrare per kvadratmeter än fyror under perioden januari-maj förra året. I år har gapet minskat till 6 000 kronor, trots att priset för ettor fortfarande går upp.

– I Vasastan-Norrmalm har fyror och större till och med gått om ettor i kvadratmeterpris, vilket aldrig har hänt tidigare, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 2 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

Customer service