Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Datumet som förändrade allt

Decorative image

Den 24 februari 2022 kommer att skriva in sig som ett av de datum som har ett tydligt före och efter. Precis som att världen ser annorlunda ut sedan flygplanen flög in i New Yorks tvillingtorn den 11 september 2001, kommer inget att vara sig likt sedan Rysslands stridsvagnar rullade in i Ukraina.

Invasionen markerar inte bara slutet på en fredlig epok i Ukraina, utan slutet på en tre decennier lång förhoppning om global avspänning och demokratisering. Sedan det kalla kriget tog slut, kraftfullt illustrerat av Berlinmurens fysiska fall 1989, präglades det tidiga 90-talet av känslan av att världen gick mot frihet, fred och demokrati. Den amerikanska statsvetaren Francis Fukuyama drev 1992 i boken ”The End of History and the Last Man” tesen att den västerländska demokratiska och marknadsekonomiska samhällsmodellen hade segrat och inte kommer att utmanas igen. Och även om det sedan dess tyvärr inte saknats brutala exempel på att krig fortfarande förekommer, har en återgång till ett kallt stormaktskrig eller – ännu värre – ett tredje världskrig, känts avlägset.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har dock de förhoppningarna – som möjligen var naiva redan från start – definitivt krossats. Den ryska brutaliteten, det ukrainska lidandet, västmakternas förenade sanktioner och vapenhjälp till Ukraina och Kinas tveksamhet inför vilken sida som ska väljas, för obevekligen tankarna till framväxten av en ny polariserad världsordning. En världsordning inte helt olik den vi tidigare såg mellan väst och öst.

Beroende av rysk energi

Även den ekonomiska världen förändras nu snabbt. Bristerna inom energi, råvaror, insatsvaror och transporter, som uppstått redan under pandemin, förvärras nu kraftigt av kriget. Europas stora beroende av rysk energi har länge betraktats som en potentiell risk men är nu ett akut problem. Ett problem som sätter Europa i en rävsax: Antingen fortsätter EU köpa rysk energi och då riskerar vi att finansiera ett långt krig i Ukraina. Eller så slutar vi köpa rysk energi och då riskerar vi kalla hus, stillastående fabriker och ekonomisk recession.

Oavsett vilken strategi som väljs i det akuta läget kommer de närmaste årens politik och investeringar till stor del handla om att frigöra Europa från beroendet av rysk energi. Kostnaderna blir enorma men vi har inte mycket att välja på. Och om investeringarna, förutom säkerhet, också kan generera tillväxt, sysselsättning och klimatomställning, kan de dock visa sig vara kloka på flera sätt.

Minskad konsumtion

I det korta perspektivet är risken för en ekonomisk inbromsning stor. Företagen upplever brist på det mesta och den högt uppdrivna inflationen tvingar centralbankerna att agera och nu höja räntorna. Hushållen, som redan påverkas av höga el-räkningar, höga bensinpriser och urholkade reallöner, får därmed högre ränta på bostadslånen. Det kan i nästa led innebära minskad konsumtion och är en av anledningarna till att både vi och andra nu sänker utsikterna för Sveriges och världens ekonomiska tillväxt. Ingen vet hur stora de ekonomiska konsekvenserna kommer att bli eller hur länge de varar.

Det vi däremot vet är att kriget i Ukraina behöver ta slut omgående. För att minska det mänskliga lidandet och för att återställa världsekonomin. Vi vet också världen inte är sig lik efter den 24 februari 2022 och att Fukuyama tyvärr hade fel. Kampen för demokrati är sorgligt nog inte slut.

Jens Magnusson, Chefsekonom
Chefsekonom

Jens Magnusson

Chefsekonom

Jens Magnusson


Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 2 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

Customer service