
Inspiration för stiftelser – Jonas Björkman & Måns Zelmerlöw

Slagkraftig dubbel
Vad har före detta tennisproffset Jonas Björkman och popstjärnan Måns Zelmerlöw gemensamt? En vilja att göra världen lite bättre, med din hjälp.
Sina största framgångar som tennisproffs nådde Jonas Björkman i dubbel: 54 turneringstitlar, varav tre i prestigetunga Wimbledon. Hans senaste dubbelpartner – Måns Zelmerlöw – är en högoddsare. På ytan tycks inte mycket förena dem. Björkman är 14 år äldre. Han har två barn. Han är morgonpigg. Han kommer alltid i tid. Tennisen förde dem samman. Trots överfulla kalendrar försöker de så ofta de kan att spela tennis tillsammans. När man hör dem prata låter det nästan som om Måns Zelmerlöw är den mer tennisintresserade av de två.
– Jag tror att Måns hann fylla 28 innan han gav upp hoppet om att bli proffs, upplyser Kasper Skarrie, Måns kusin, sambo, hundvakt – och generalsekreterare i stiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation.
Stiftelsen är resultatet av Zelmerlöw och Björkmans möte genom tennisen. Ju mer de lärde känna varandra, desto mer upptäckte de att de hade mer än sportintresset gemensamt.
– Vi delar samma värderingar, säger båda, nästan samtidigt.
Förutom att de snart bestämde sig för att grunda inomhushallar för padeltennis (Måns har hittat ett nytt spår för sina proffsdrömmar) började de prata om hur de skulle kunna samarbeta kring välgörenhet.
– Jag hade duttat omkring i olika välgörenhetsorganisationer, gjort spelningar här och där och deltagit i olika insamlingar. Efter ett tag kände jag att jag ville fokusera energin till ett enda projekt, berättar Måns Zelmerlöw.
Delvis handlade det om att skaffa kontroll över vart pengarna tar vägen.
– Jag ville försäkra mig om att de pengar jag bidrar till att samla in inte försvinner till byråkrati och mellanhänder. Det har varit våra ledord från första början: Alla pengar ska nå fram till de behövande, säger han.
Jonas Björkman avslutade sin tenniskarriär 2008. Han hade sett hur många idrottsstjärnor efter avslutad karriär famlar efter en riktning i livet och ofta blir vilsna när adrenalinkickar och rampljus försvinner.
– Jag har under min karriär haft en fantastisk mentor i Stefan Edberg. Han sa till mig att planera mitt avslut. Det är lätt att tänka att man ska ta det lite lugnt efter åren som aktiv, men jag var ganska målmedveten när jag skulle ta mig an livet efter tennisen, säger han.
I dag kallar Jonas Björkman det han gjorde tidigare för en hobby, en lek som blev ett jobb. Det han gör nu är allvar och fyller livet med mening.
– Att slå in en matchboll och vinna en turnering är en fantastisk känsla. Men det är hela tiden vidare till nästa match, nästa turnering, aldrig stanna upp. Att kunna bidra med min energi och mina kontakter för att förändra andra människors liv till det bättre, det ger en tillfredsställelse på ett djupare plan, konstaterar han.
Allt började med att Zelmerlöw och Björkman bestämde sig för att utnyttja sitt nätverk inom idrotts- och artistvärlden genom att bjuda in till en så kallad Pro-Am-dag där amatörer fick utmana tennisproffs. På kvällen genomfördes en auktion av saker som hade skänkts. Zelmerlöw uppträdde och tvingade upp Björkman på scenen för att sjunga ”Sommaren är kort” (oförglömligt, enligt uppgift).
Första året – 2013 – omsatte stiftelsen 600 000 kronor. Nästa år 1,2 miljoner och under 2015 3 miljoner. Stiftelsens syfte är tydligt: Zelmerlöw & Björkman Foundation ska verka för en bättre värld för utsatta barn och ungdomar. Projekten är valda med omsorg och i första hand inriktade på att nå barn vars föräldrar inte har råd att betala barnens skolgång. I slutet av oktober i år reste Zelmerlöw och Björkman till Etiopien och Kenya. Utanför Nairobi har de utvecklat gymnasieskolan Kenswed Academy.
– Vi har fokuserat på att hitta elever som har extra stort behov. Som antingen har föräldrar som inte kan betala skolavgiften eller som kanske inte har föräldrar alls. Nu går 174 barn här och de har sina drömmar mycket klara för sig. Alla vill studera vidare på universitetet och vet vad de vill jobba med när de blir stora, säger Måns Zelmerlöw.
Av eleverna på skolan bor 80 procent i Kibera, som räknas som Afrikas största slumområde med närmare en miljon invånare.
– Vi följde med några av våra elever dit och de visade stolt upp sina hem. Det kunde vara ett plåtskjul där sju barn bodde på sex kvadratmeter. I ett annat slumområde berättade en av våra elever, Marion, att hon inte vågar gå ut efter solnedgången eftersom risken för att bli kidnappad, våldtagen eller rånad är för stor, berättar Zelmerlöw.
På väg hem till tryggheten i Sverige brottades han med motstridiga känslor. En del av honom var fylld av energi att arbeta ännu hårdare för att samla in pengar som kan förändra livet för de här barnen och ännu fler. En annan del drabbades av uppgivenhet, kände att behovet är oändligt och att hans insats bara är en droppe i havet.
– Jag tror att det är viktigt att inte grotta ner sig i den känslan. Vi gör något för de här 174 eleverna och för ännu fler barn på andra skolor. För just de eleverna betyder vår insats allt. Vi har gett dem en framtid. Den känslan är överväldigande, säger Måns Zelmerlöw. Och tillägger:
– På ett personligt plan gör det här arbetet att jag känner mig som en bättre och mer hel människa.
För honom är resor till Afrika inget nytt.
Redan som liten (för liten, menar han själv) reste hans föräldrar till olika länder i södra och östra Afrika med sina två barn, Måns och hans lillasyster Fanny.
– Det var dit pappa ville åka. Det blev nog en Afrikaresa per år. Jag är väldigt glad att jag fick uppleva det. Dels för att det gav mig en insikt om hur lyckligt lottad jag är, men också för att det bidrog till en förståelse för att man faktiskt kan skänka glädje med ganska små medel. Efter första resan började jag ta med mig hundratals blyertspennor. Jag har nog fortfarande den där naiva tron att det går att göra väldigt mycket om man bara vill, säger Måns.
Den stoltaste stunden under åren med stiftelsen upplevde han och Jonas Björkman på Kenswed Academy i Kenya. Där frågade de skoleleverna vad de önskade sig mest.
– Det var ingen som svarade en Ipad eller en Iphone 7. Deras högsta önskan var rent vatten och skoluniformer, berättar Jonas Björkman.
Snart inleddes brunnsborrning. Förhoppningen var att hitta rent vatten på 50 meters djup, men vattnet som pumpades upp var otjänligt, så borrningen fortsatte, allt djupare. Om och om igen fick Björkman och Zelmerlöw rådet att avbryta projektet. Det ansågs lönlöst.
På 300 meters djup blev det äntligen resultat.
– Tidigare tvingades de gå tre mil för att hämta färskt vatten som inte ens var av bra kvalitet. Tack vare brunnen växer det nu upp ett helt samhälle kring skolan med 600 hushåll vars liv har förändrats, säger Jonas Björkman.
Måns Zelmerlöw
FÖDD: 1986.
ÄR: Sångare, artist, programledare, grundare till PDL Padelcenter i Stockholm och inom kort även i Göteborg, Lund och Hudiksvall.
BOR: I Stockholm.
AKTUELL: Med stiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation.
Jonas Björkman
FÖDD: 1972.
ÄR: Tennistränare för toppspelaren Marin Cilic, grundare till PDL Padelcen- ter i Stockholm. Expertkommentator i Eurosport.
BOR: I Stockholm.
AKTUELL: Med stiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation.