Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

ITP 2/ITPK – ett viktigt val för din framtid

ITP 2 är den pension som du har via din arbetsgivare. Den kallas också avtalspension. En del av ITP 2 kan du själv välja hur den ska placeras, och den delen kallas ITPK. Tjänste­pensionen kommer att vara en viktig del av din inkomst som pensionär. Därför rekommenderar vi dig att du gör ett aktivt ITPK-val.

Du som väljer att låta oss på SEB ta hand om din ITP-pension får ett pensionssparande i en traditionellt förvaltad försäkring. En stabil, långsiktig sparform som passar bra om du vill slippa ta beslut om placeringar, ha möjlighet till god avkastning och samtidigt ha en garanti i grunden.

ITP-planen bygger på ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK.

Gör så här för att välja SEB

Välj via blankett

 1. Skriv ut denna blankett (pdf)
 2. Välj SEB under punkt A
 3. Skicka blanketten till:
  Collectum, 103 76 Stockholm

Gör så här för att även flytta det sparande du redan har till SEB

Har du redan ett ITP-sparande hos ett annat försäkringsbolag? Om du vill kan flytta detta sparande till oss. Har du till exempel andra delar av din ekonomi hos SEB kan det vara skönt att ha helheten samlat på ett ställe.

Flytta via internet

 1. Gå till Collectum.se
 2. Logga in (med mobilt BankID eller annan e-legitimation)
 3. Kryssa för SEB. Klart!

Flytta via blankett

 1. Skriv ut denna blankett (pdf)
 2. Välj SEB under punkt B
 3. Skicka blanketten till:
  Collectum, 103 76 Stockholm

Frågor och svar om ITP 2/ ITPK

Tjänstepension är ett samlingsnamn för den pension som en arbetsgivare betalar för sina anställda. En stor del av tjänstepensionerna (men inte alla) är avtalade inom ramen för ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund. Det är dessa kollektivavtalade tjänstepensioner som ofta brukar kallas avtalspensioner.

Det varierar beroende på hur mycket du sparar själv. Men generellt brukar man säga att tjänstepensionen motsvarar cirka 25 procent av den totala pensionen för en genomsnittlig pensionär. Ju mer du tjänar desto större betydelse har tjänstepensionen för din totala pension.

Större delen av din ITP2 är en så kallad förmånsbestämd pension. Det innebär att du får en viss procent av din lön i pension. Därför vet arbetsgivaren inte i förväg hur stora inbetalningar som behövs och det är din arbetsgivare som bestämmer över förvaltningen. Utöver detta betalar din arbetsgivare också in 2 procent av din lön varje månad till en kompletterande pension, som kallas ITPK. Du bestämmer själv vilket av de valbara försäkringsbolagen som ska ta hand om din ITPK.


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm

Customer service