Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

En robot som bevakar dina pensionsplaceringar och ger dig nya råd när det behövs

SEB Bot Advisor är den nya tidens robotrådgivning speciellt framtagen för pensionsspararens behov. ”För oss är det viktigt att kunderna ska känna sig trygga med sin placering och att de inte ska behöva ha dåligt samvete för att de inte tänker på pensionen hela tiden”, säger David Teare, chef Pension & Försäkring i SEB.

Nyligen lanserade SEB en av marknadens smartaste och mest avancerade rådgivningsrobotar – SEB Bot Advisor. Som kund i SEB innebär det att du kan få en dygnet runt-bevakning av ditt pensionssparande medan du tänker på annat i livet.

Men kan en robot verkligen ersätta en rådgivning som du också kan få av en rådgivare på ett kontor?

– Det vi ser är att dagens pensionssystem kräver ganska mycket av oss som individer i termer av att se över hur den individuella pensionen kommer att se ut samt eventuellt behov av privat sparande. Här kan enkla, digitala verktyg underlätta, säger David Teare, chef Pension & Försäkring i SEB.

– I dagens digitala värld finns det nya möjligheter till att få rådgivning. En robotrådgivning är ett alternativ, men idag kan du även få råd i mobilappen eller genom att träffa en rådgivare på nätet på en tid som passar dig och där ni kan dela skärm. Viktigt att komma ihåg dock är att även den traditionella fysiska rådgivningen på kontor har en viktig roll att fylla, men jag tror att vi kommer att använda oss av en kombination av alla dessa möjligheter mer i framtiden och på så sätt skapa bra förutsättningar för att våra kunder får en bra rådgivning och överblick över hela sin ekonomi.

Hur kan robotrådgivning hjälpa mig som kund?

– För det första är det viktigt att välja en robotrådgivning som passar dina behov. I vårt fall är SEB Bot Advisor anpassad för långsiktigt sparande för pension och ska inte ses som en investeringsrobot som hjälper dig med vad som är hett just nu. En person som idag är 30 år och har tänkt att gå i pension vid 65 kommer att ha 35 år på sig att spara och kan därefter exempelvis få pensionen utbetald under 20 år. Det innebär att långsiktighet och kontinuerliga omplaceringsråd är viktiga. Vår tjänst utformar råden utifrån ett kvalitetssäkrat fondutbud och anpassar råden utifrån varje kunds unika behov i termer av livssituation, hållbarhetspreferenser och riskbenägenhet m.m. Därefter följer den med dig hela livet.

Hur ser du på digitaliseringen?

– För mig är den ett bra och effektivt alternativ för väldigt mycket. Den hjälper oss att bli mer produktiva, bli mer flexibla och ger oss fler handlingsalternativ. Den skapar också nya möjligheter att bli kreativa och kommunicera på nya sätt. Inte minst under pandemin har vi sett att utvecklingen av nya digitala lösningar har gått fort, vilket har hjälpt oss både som företag och individer. Jag är övertygad om att digitaliseringen, utifrån många perspektiv, är här för att stanna och jag förväntar mig att utvecklingen bara kommer att accelerera.

Läs mer om SEB Bot Advisor

Kundservice