ITP2/ ITPK-valet – viktigt för din tjänstepension

ITP-planen bygger på ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK.

Vill du att vi ska fortsätta ta hand om din tjänstepension ITP2/ ITPK?

ITP2 är den pension som du har via jobbet. Den kallas också avtalspension. En del av ITP2 kan du själv välja hur den ska placeras, och den delen kallas ITPK. Du som har valt att låta oss på SEB ta hand om dina tjänstepensionspengar behöver nu bekräfta ditt tidigare ITPK-val om du vill ha kvar ditt sparande hos oss. 

Sparar du i vår entrélösning (där dina pensionspremier hamnar om du inte gör ett eget fondval) har du haft en genomsnittlig avkastning på 11 procent de senaste 5 åren, efter skatt och avgifter. En riktigt bra avkastning.

Vill du hellre vara en aktiv sparare och själv byta fonder med jämna mellanrum kan du välja fonder ur vårt välsorterade utbud för ITP. Vi har ett attraktivt fondutbud med hög kvalitet och goda möjligheter till bra riskspridning – till ett bra pris.

Det här behöver du göra senast 30 september!

  1. Använd den blankett som Collectum har skickat hem till dig. Bekräfta ditt tidigare ITPK-val genom att kryssa för SEB i rutan under B.

  2. Lägg blanketten i svarskuvertet som följde med blanketten. Du behöver inte sätta på något frimärke.

  3. Posta. Klart!

Vad händer om du inte gör något?

Om du inte fyller i blanketten och gör ett aktivt val kommer dina framtida tjänstepensionspengar att hamna i en traditionell försäkring hos Alecta, som är ITP-planens icke-vals-bolag. Det innebär också att du får ytterligare en försäkring hos ett annat försäkringsbolag att hålla koll på.

Tjänstepensionen kommer att vara en viktig del av din inkomst som pensionär. Därför rekommenderar vi att du gör ett aktivt ITPK-val.

Jämför gärna avkastningen!

På Collectum.se  kan du jämföra bolagens avkastning.

Frågor och svar om ITP2/ ITPK


Är tjänstepension och avtalspension två olika ord för samma sak?

Tjänstepension är ett samlingsnamn för all sorts pension som en arbetsgivare betalar för sina anställda. Många gånger (men inte alltid) är tjänstepensionen avtalad inom ramen för ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund. Det är dessa kollektivavtalade tjänstepensioner som ofta kallas avtalspensioner. ITP är ett exempel på avtalspension. Avtalspension SAF-LO är ett annat


När jag går i pension, hur stor del av min inkomst kommer då att vara tjänstepension?

Det varierar beroende på hur mycket du sparar själv. Men generellt brukar man säga att tjänstepensionen motsvarar cirka 25 procent av den totala pensionen för en genomsnittlig pensionär. Ju mer du tjänar desto större betydelse har tjänstepensionen för din totala pension.


Hur mycket pengar betalar min arbetsgivare in till min ITP2/ ITPK?

Större delen av din ITP2 är en så kallad förmånsbestämd pension. Det innebär att du får en viss procent av din lön i pension. Därför vet arbetsgivaren inte i förväg hur stora inbetalningar som behövs och det är din arbetsgivare som bestämmer över förvaltningen. Utöver detta betalar din arbetsgivare också in 2 procent av din lön varje månad till en kompletterande pension, som kallas ITPK. Du bestämmer själv vilket bolag som ska sköta om din ITPK.