ITP1-valet – viktigt för din tjänstepension

ITP-planen bygger på ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK.

Vill du att vi ska fortsätta ta hand om din tjänstepension ITP1?

ITP1 är den pension som du har via jobbet. Den kallas också avtalspension. Du som har valt att låta oss på SEB ta hand om dina tjänstepensionspengar behöver nu bekräfta ditt tidigare ITP 1-val om du vill ha kvar ditt sparande hos oss. 

Sparar du i vår entrélösning (där dina pensionspremier hamnar om du inte gör ett eget fondval) har du haft en genomsnittlig avkastning på 11 procent de senaste 5 åren, efter skatt och avgifter. En riktigt bra avkastning.

Vill du hellre vara en aktiv sparare och själv byta fonder med jämna mellanrum kan du välja fonder ur vårt välsorterade utbud för ITP. Vi har ett attraktivt fondutbud med hög kvalitet och goda möjligheter till bra riskspridning – till ett bra pris.

Det här behöver du göra!

  1. Gå till Collectum.se

  2. Logga in (med mobilt BankID eller annan e-legitimation)

  3. Bekräfta det ITP1-val du har (SEB) Klart!

Vad händer om du inte gör något?

Om du inte loggar in på Collectum och gör ett aktivt val för din ITP1 kommer dina framtida tjänstepensionspengar att hamna i en traditionell försäkring hos Alecta, som är ITP-planens icke-vals-bolag. Det innebär också att du får ytterligare en försäkring hos ett annat försäkringsbolag att hålla koll på.

Tjänstepensionen kommer att vara en viktig del av din inkomst som pensionär. Därför rekommenderar vi dig att du gör ett aktivt ITP 1-val.

Jämför gärna avkastningen!

På Collectum.se  kan du jämföra bolagens avkastning. Det är också där du bekräftar ditt ITP1-val eller gör ett nytt val senast 30 september. 

Frågor och svar om ITP1


Är tjänstepension och avtalspension två olika ord för samma sak?

Tjänstepension är ett samlingsnamn för all sorts pension som en arbetsgivare betalar för sina anställda. Många gånger (men inte alltid) är tjänstepensionen avtalad inom ramen för ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund. Det är dessa kollektivavtalade tjänstepensioner som ofta kallas avtalspensioner. ITP är ett exempel på avtalspension. Avtalspension SAF-LO är ett annat.


När jag går i pension, hur stor del av min inkomst kommer då att vara tjänstepension?

Det varierar beroende på hur mycket du sparar själv. Men generellt brukar man säga att tjänstepensionen motsvarar cirka 25 procent av den totala pensionen för en genomsnittlig pensionär. Ju mer du tjänar desto större betydelse har tjänstepensionen för din totala pension.


Hur mycket pengar betalar min arbetsgivare in till min ITP1?

Din arbetsgivare betalar varje månad in 4,5 procent av din lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp (motsvarar ungefär en månadslön på 39 000 kr år 2018) och 30 procent på lön därutöver. Du bestämmer själv vilket försäkringsbolag som ska ta hand om ditt ITP1-sparande,  men du måste placera minst 50 procent i en så kallad traditionell försäkring.