Starta eget företag – från idé till verksamhet

Många drömmer om att förverkliga en idé, bli sin egen chef och bestämma själv. Men hur påverkar det familjen och ekonomin? Och vad händer om affärsidén inte flyger? Vi hjälper dig att undvika fallgroparna så att du är väl förberedd när du startar eget företag.

Checklista: 5 steg till att starta eget

1. Fundera på hur ditt privatliv påverkas
2. Se över privatekonomin, familjejuridiken och dina försäkringar
3. Ta hand om dig själv – och familjen
4. Våga misslyckas och skaffa en backup-plan
5. Starta upp företaget

Bli företagskund

 

Frågor från andra i samma situation

Vad händer med föräldrapenningen som egenföretagare? 
Som företagare har du rätt till ersättning från försäkringskassan precis som en person med anställning har. Din ersättning beräknas på din SGI.

SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst och är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket lön du tar ut från företaget. Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls riskerar du att inte få någon ersättning om du blir sjuk.

Stäng


Får jag någon ersättning om jag blir sjuk och inte kan jobba när jag har startat eget?
Du har inte längre samma skydd som när du är anställd. 

Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarigt sjuk. Därför behöver du teckna till exempel en sjukförsäkring om du blir sjuk.
Trygg start – en sjukförsäkring för dig som har ett nystartat företag
Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare

Stäng


Vi har precis köpt hus och tagit ett stort bolån. Nu funderar vi på att starta eget. Vågar vi? Tänk om det inte skulle fungera med företaget.
Det finns egentligen aldrig några ultimata tillfällen att starta eget. Oftast har man affärsidén, men inte kapitalet. Eller kapitalet, men inte affärsidén. 

Därför rekommenderar vi att du sparar ihop till en buffert innan du startar verksamheten. Hur stor buffert just du behöver beror på vilken typ av verksamhet du ska starta. Ring oss gärna så hjälper vi dig med en genomgång.

Stäng


Jag har idag 45 000 kr i lön, avsättning till en tjänstepension via min arbetsgivare och ett eget sparande. Nu funderar jag på att starta eget, men undrar hur min familjs ekonomi påverkas?
Som företagare är du ofta sämre skyddad än anställda. Men så länge du tar ut lön kan du pensionsspara. Dessutom har du oftast större möjligheter att sätta av till pensionen som egenföretagare än vad en anställd normalt har. 

Det du missar månad 1-10 kan du ta igen månad 10-12. Det ger dig en större flexibilitet som gör att du kan styra pensionen efter likviditet.

Om du jobbar heltid med företaget kan du pensionsspara i vår försäkringslösning Trygg grund, som är utformad för dig som vill ha samma skydd som när du var anställd. Varje månad pensionssparar du 4,5 procent av din lön, vilket är vanligt för anställda med kollektivavtal. Dina pengar kan tidigast betalas ut från 55 år och kortaste utbetalningstid är fem år. Om du vill kan du välja längre utbetalningstid.
Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare

Visa mindre

 

Det här kan vi hjälpa till med

Bli företagskund

Boka företagsrådgivning

Det här kan vi hjälpa till med

Som kund hos oss ger vi dig alla verktyg du behöver för att ta aktiva och medvetna beslut om din ekonomi. Vi finns här för dig under livets alla händelser och hjälper dig att hantera både planerade och oförutsedda händelser.

Bli företagskund

Med våra paketlösningar och digitala tjänster får du en enklare vardag som företagare.

Bli företagskund

Boka företagsrådgivning

Våra företagsrådgivare är på plats för att ge dig bästa möjliga företagsrådgivning.

Boka företagsrådgivning