Sluta jobba – skapa rätt förutsättningar för din pension

Hur funkar premiepensionen? Och vad är skillnaden mellan tjänstepension och avtalspension? Vi ser till att du skapar rätt förutsättningar för ditt pensionssparande. 

Var är du i karriären?

Här hittar du två checklistor – en för dig som precis har börjat jobba och en för dig som är mitt uppe i karriären. 

Har du precis börjat jobba?

Här får du hjälp med att lägga upp en plan för hur du ska tänka kring pensionen.
5 steg för att komma igång

Är du mitt uppe i karriären?

Är du mitt uppe karriären och har 10–15 år kvar tills du slutar jobba? Här får du koll på att du pensionssparar rätt.
8 saker som bekräftar att du gör rätt

Frågor från andra i samma situation


Hur mycket ska jag spara till pensionen?
Vi rekommenderar att du sparar 5 procent av bruttolönen till pensionen. Men det viktiga är att komma igång med ett sparande – även om det är lite. Sikta på 500–800 kronor per månad som en start om du känner att fem procent av lönen blir för mycket för din ekonomi just nu. 

Börja pensionsspara

Vad ska jag spara i?
Det finns olika alternativ – se vår film där vi berättar mer om vad du kan spara i och hur du ska tänka när du väljer pensionssparande. 

Hur mycket kommer jag få i pension? Går det att göra en prognos?
Ja, på minpension.se kan du testa hur stor pensionen blir när du tar ut den vid olika åldrar och under olika långa perioder. Där får du en bra bild över om du får tillräckligt i pension.

Läs mer på minpension.se

När kan jag börja ta ut pensionen?
Enligt nuvarande regler kan du börja ta ut din allmänna pension från staten vid 61 års ålder. Men reglerna är på väg att ändras och om några år ligger gränsen snarare runt 64 års ålder. Ditt privata pensionssparande och de flesta tjänstepensioner kan du börja ta ut redan vid 55 års ålder. 

Runt 60-årsåldern kan det vara läge att börja planera uttagen; vilken ordning olika försäkringar och sparande ska användas och hur mycket av dem. Många har flera tjänstepensioner och privata sparanden, och tar du ut allt samtidigt riskerar du dels att få betala onödigt mycket skatt, dels att pengarna tar slut för tidigt.

Den allmänna pensionen kan du välja att ta ut till 100, 75, 50 eller 25 procent. Du kan även pausa utbetalningen av den allmänna pensionen om du skulle vilja det. Den allmänna pensionen har du så länge du lever. Den betalas inte ut per automatik utan du måste ansöka om utbetalning några månader i förväg.

När det gäller tjänstepensionen kan man ofta välja under hur många år man vill ta ut den. Det är svårt att ge ett generellt svar på vad som är bäst och hur man ska tänka. En del vill satsa på fem bra år efter pensionen och sedan lägre pension resten av tiden. Men kom ihåg att många kanske har 25 år kvar att leva. Därför väljer andra att ta ut pensionen under 20 år eller livsvarigt. Det viktigaste är att fatta medvetna val och förstå att ett kortvarigt uttag på till exempel 5 år visserligen ger en hög pension i början, men att det sedan kan bli många år med betydligt lägre inkomster. 

Visa mindre


Måste jag börja ta ut pensionen när jag fyller 65 år?
Nej, du kan själv bestämma när du vill börja ta ut din pension. Det gäller både den allmänna pensionen från staten, din tjänstepension och ditt eget pensionssparande.

Ska jag ha återbetalningsskydd även om jag inte har familj?
Nej, det behöver du inte om du inte har familj. Däremot är det bra att ha det när du blir sambo, gifter dig eller får barn.

Ett återbetalningsskydd betyder att din tjänstepension betalas ut som ett månadsbelopp i fem år till din familj om du dör innan du går i pension. Om du dör medan din tjänstepension betalas ut får din familj det som återstår.

Jag har vuxna barn som försörjer sig själva. Kan jag ta bort återbetalningsskyddet? Får jag mer i pension då?
Om du tar bort återbetalningsskyddet på din tjänstepension kan din pension bli cirka 10–20 procent högre beroende på din ålder och hur länge du har sparat. Därför bör du fundera på att ta bort återbetalningsskyddet när barnen klarar sig själva ekonomiskt – under förutsättning att din partner inte är ekonomiskt beroende av dina tjänstepensionspengar om du dör i förtid.

Anledningen till att din tjänstepension kan bli högre om du tar bort återbetalningsskyddet beror på något som heter arvsvinst. Arvsvinst innebär att de tjänstepensioner, som inte har betalats ut på grund av att ägaren dör i förtid, delas ut till alla andra tjänstepensionssparare som inte har återbetalningsskydd. 

Visa mindre

 

Det här kan vi hjälpa till med

Som kund hos oss ger vi dig alla verktyg du behöver för att ta aktiva och medvetna beslut om din ekonomi. Vi finns här för dig under livets alla händelser och hjälper dig att hantera både planerade och oförutsedda händelser.

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund online

Redan kund

Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla viktiga händelser.

Få råd och vägledning