Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Checklista: 5 tips för dig som precis börjat jobba

Här är vår steg för steg-guide hur du kommer igång med ditt pensionssparande.

  1. Arbeta länge, undvik deltid och skaffa tjänstepension

   Att det är viktigt att spara till pensionen vet nog de allra flesta, men har du koll på de olika delarna och hur du kan påverka dem? Genom att vara aktiv med dina placeringar kan du påverka hur pengarna växer över tid.

   Pensionen består av tre delar:

   • allmän pension (inklusive premiepensionen) från staten
   • tjänstepension/ avtalspension som du får av din arbetsgivare
   • privat pensionssparande som du själv sparar ihop till.

   Redan idag visar prognoser att det allmänna pensionssystemet ger i genomsnitt mindre än halva slutlönen i pension. Om du är född 1970 kommer du att få runt 45 procent av din slutlön och om du är född 1995 får du runt 40 procent om du går i pension vid 65 års ålder. Det ökar ansvaret på var och en att själv spara till pensionen. Grunden till en bra pension är ett långt arbetsliv, en tjänstepension och ett eget sparande. Försök att arbeta heltid i så stor utsträckning som möjligt. Om du jobbar deltid blir inbetalningarna lägre både till den allmänna pensionen och till tjänstepensionen.

   Finns det ett maxtak för den allmänna pensionen och tjänstepensionen?

   Ja. För den allmänna pensionen ligger maxtaket (maximalt inkomsttak) på cirka 42 000 kronor. Löner som ligger under detta tak kallas för pensionsgrundande inkomst (PGI). 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst sätts av till den allmänna pensionen varav 16 procent går till inkomstpensionen och 2,5 procent till premiepensionen.

   De flesta som arbetar har även tjänstepension utöver den allmänna pensionen. Tjänstepensionen kan se olika ut beroende på var du är anställd och vilket kollektivavtalsområde du tillhör. Till exempel i ITP 1, den största tjänstepensionslösningen för privatanställda, sätter arbetsgivaren av 4,5 procent av din bruttomånadslön upp till cirka 39 000 kronor. Om du tjänar mer sätter din arbetsgivare av 30 procent på lönedelen över 39 000 kronor. Beloppen gäller för 2018.
   Se hur mycket du behöver spara till pensionen

  2. Spara 5 procent av lönen i ett eget pensionssparande

   De flesta säger att de vill ha runt 80 procent av slutlönen i pension. Men om man lägger ihop både den allmänna pensionen och tjänstepensionen får de flesta bara runt 60 procent av slutlönen. För att täcka gapet mellan den önskade och den förväntade pensionen är en bra målsättning att spara runt fem procent av bruttolönen i ett eget pensionssparande varje månad under hela arbetslivet.
  3. Se till att du får en avtals- eller tjänstepension

   Det finns olika sorters tjänstepension, men den vanligaste är avtalspension. Avtalspension är helt enkelt det arbetsgivaren sätter av till din pension om du jobbar på en arbetsplats där det finns kollektivavtal. Det är viktigt att göra medvetna val med avtals- och tjänstepensionen eftersom den kommer att utgöra en stor del av din totala pension. Tänk därför på att välja pensionsbolag, placera pengarna och lägga till ett återbetalningsskydd om du har familj. Återbetalningsskydd är ett efterlevandeskydd som betyder att din tjänstepension betalas ut som ett månadsbelopp i fem år till din familj om du dör innan du går i pension. Om du dör medan din tjänstepension betalas ut får din familj resten av det som återstår.

   Nio av tio har tjänstepension, men om du inte får det av din arbetsgivare försök att förhandla till dig ett annat pensionssparande som kompensation eller högre lön som du själv kan använda till ett eget pensionssparande. Tänk också på att om du saknar tjänstepension eller är egenföretagare kan du pensionsspara avdragsgillt i en pensionsförsäkring.
   Börja pensionsspara
  4. Så kan du påverka den allmänna pensionen

   I den allmänna pensionen ingår en liten del som kallas premiepensionen. Den får du själv placera och byta fonder i. Genom att välja hur pengarna ska placeras kan du påverka vilka risker och avkastningsmöjligheter du vill ha och i slutänden påverka storleken på din premiepension.
   Läs mer på minpension.se och få en överblick över hela din pension

  5. Du måste själv pensionsspara när du startar eget

   Som anställd får du ofta pension av din arbetsgivare, men som egen företagare måste du själv sätta av pengar till pensionen. Du har alltså ett större ansvar för din pension som egenföretagare jämfört med som anställd. Däremot kan du spara till pensionen avdragsgillt i en pensionsförsäkring. I flera pensionsförsäkringar kan du som företagare också koppla på skydd vid till exempel sjukdom, olycka och dödsfall. Sammantaget har du bra möjlighet att skapa en trygg framtid och kanske ekonomisk frihet att själv bestämma när du vill gå i pension.
   Pensionsspara med Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för dig som företagare

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Boka rådgivning

Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla händelser. Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig.

* Obligatoriska fält

Tack. Vi hör av oss till dig!

Något blev fel när du fyllde i formuläret.  Klicka på krysset och försök igen!

Hjälpte den här sidan dig?

Customer service