Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Experten: Så stajlar du din bostad inför försäljning

Petra Jenssen
Petra Jenssen

Lyft fram ditt hem från dess bästa sida – det kan du tjäna på. Rätt stajling av din bostad inför fotografering och visning kan nämligen göra stor skillnad, både för intresse och slutpris. Petra Jensen, kreativ chef och stylist på Bjurfors, ger här sina bästa råd om home-stajling.

Det är inte bara som man säger – att första intrycket består. Känslan som du får när du kliver in över tröskeln till det som kanske ska bli ditt nya hem kommer att påverka dig genom hela beslutsprocessen. Redan innan har du förstås sett bilder av bostaden och märkt hur ditt intresse väcks ...

Målet med home-stajling är att på bästa sätt visa upp bostadens styrkor och möjligheter, alltid med köparen i åtanke. Det handlar alltså inte om inredningstrender eller smak, utan om att förstå dem man ska sälja till – vad är viktigt i deras liv?

Petra Jensen berättar att Bjurfors stajlister alltid börjar med att göra en målgruppsanalys baserad på bostaden, de potentiella köparna och området. Det guidar dem till att hitta rätt nivå för stajlingen. Resultatet av stajlisternas arbete ser hon varje dag.

– Fler kommer på visningar och bostäderna säljs i genomsnitt snabbare än de som inte har stajlats. Det är mycket sällan en stajlad bostad inte går över priset med mer än vad stajlingen kostade, så det är som regel en god investering, säger Petra Jensen.

Ett rejält lyft

Olika hem har givetvis olika förutsättningar och olika behov av home-stajling.

– En helt omöblerad bostad kan exempelvis få ett rejält lyft med hjälp av inredning, förklarar Petra Jensen.

Paradoxalt nog kan nämligen en bostad upplevas som rymligare med möbler, än som tom.

– Utan möbler får du ingen känsla för proportioner och ser inte möjligheterna. Med rätt vald inredning på plats kan historien bli en helt annan och fler kan plötsligt få upp ögonen för bostaden.

– Ibland får vi i uppdrag att ta oss an bostäder som inte har blivit sålda. Vi stajlar dem; pang så säljs de! Vi hade nyss ett sådant exempel med ett hus som inte blivit sålt. Efter att vi hade stajlat om det med våra möbler och accessoarer såldes det på två veckor, med budgivning.

Rätt för dig

Ibland räcker det enkla lång väg. Kanske är en fotostajling rätt val för just ditt hem. Då finns stajlisten på plats en stund innan fotografen och ger bostaden en sista touch innan bilderna tas. Eller kanske passar en muntlig konsultation med en stajlist bra. Då får du tips och råd kring hur du gör det bästa av det som redan finns i bostaden. Det händer också att kunder som har fått stajlinghjälp återkommer när de ska flytta in i sin nya bostad.

– Det är faktiskt en tjänst som jag har fått börja med på efterfrågan från säljare, berättar Petra Jensen. Det är kunder som jag har stajlat åt inför försäljning som har känt ’wow, vilken skillnad det gjorde!’. Därför vill de ha hjälp också med sitt nya hem.

Varför homestajling

 • Lyfter fram bostadens bästa kvaliteter
 • Lättare att visa på bostadens möjligheter
 • Skapar större intresse för bostaden
 • Fler spekulanter vill komma på visning
 • Kortare försäljningsprocess
 • Bättre betalt

5 snabba knep som gör skillnad

Expertens bästa tips för vad du kan göra själv.

 

 1. Se på bostaden som en köpare skulle göra det. Använd en lite mer kritisk blick och plocka bort alla de vardagliga sakerna.
 2. Skapa olika känslor i olika rum. I köket vill du ha en matlagningskänsla, sovrummet ska vara rofyllt och mysigt, vardagsrummet socialt och barnrummet lekfullt.
 3. Försök plocka bort alla starka färger och mönster inför fotografering. Till exempel kan turkosa, lila eller röda detaljer vara snygga i verkligheten, men de gör sig tyvärr inte bra på bild. Ögat dras till de skarpa färgerna och då kanske man missar de vackra golven eller det fina fönstret.
 4. Undvik överlastade fönsterkarmar. Rensa och släpp in ljus.
 5. Möblera inte alltid längs väggarna, utan våga möblera in i rummen. Ställ till exempel inte automatiskt köksbordet mot väggen. Lyft ut det i rummet och få en luftigare och mer social känsla.

 

Läs mer på Bjurfors webbplats.

Customer service