Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Pension var som ett orosmoln i mitt bakhuvud

De som är födda på 90-talet kommer att få knappt 40 procent av sin slutlön i allmän pension. Med tjänstepension blir siffran 60 procent. En av dem som kände oro över den prognosen är Angelica 28 år från Vänersborg.

– För mig var pension något jag försökte att inte tänka på – men som låg kvar som ett orosmoln i bakhuvudet, säger Angelica Trapp.

Ett brev från pensionsmyndigheten fick Angelica att känna att det var läge att ta reda på hur det såg ut för henne.

– Jag får mycket information hemskickad, men jag har aldrig riktigt tagit mig tid att ta reda på vad det stod i breven. Nu kände jag att jag ville ha koll, jag ville kunna känna mig trygg. Dessutom närmar jag mig 30 och har fast anställning sedan 1,5 år, så det kändes som ett bra tillfälle att ta tag i detta.

Angelica bokade in ett möte med rådgivaren Nermina Cehic på SEB i Borås.

– Hon frågade vad jag ville ha hjälp med och eftersom jag ville komma igång med sparande så berättade Nermina hur jag kunde tänka kring belopp, tidshorisont och vilka sparformer det finns. Jag valde ett investeringssparkonto med två fonder.

– Jag lärde mig mycket nytt, till exempel om hur fonder fungerar. Det kändes extra bra att även rådgivaren var född på 90-talet för hon visste verkligen vad som gällde och kunde säga vad jag skulle tänka på.

Det känns jätteskönt att jag nu kommer att ha ett sparkapital när jag går i pension.
Angelica Trapp

Nermina räknade även ut att Angelica behövde spara 900 kronor varje månad för att få en slutlig pension på 80 procent av den lön hon har idag. Tanken är sedan att öka pensionssparandet allteftersom lönen ökar. Förutom pensionssparandet räknade Nermina ut att Angelica även hade utrymme att buffertspara 1000 kronor i månaden ifall något oförutsett skulle inträffa. 

– Det känns jätteskönt att jag nu kommer att ha ett sparkapital när jag går i pension. Pengarna förs över automatiskt varje månad, så nu håller jag tummarna för att mina fonder ska gå bra.

– Jag hade inga stora förväntningar inför mötet med banken, men det bemötande jag fick av Nermina bär jag verkligen med mig. Det var som att prata med en nära vän som verkligen bryr sig om mig och min framtid. Nu känner jag mig trygg. Dels för att jag har ett sparande och dels för att jag har någon att ringa om något oroar mig.