Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Medföljande – när partnern fått jobb utomlands

Bild på New Yorks skyline.

Karin Made och Tobias Svartz har båda följt med sina partners till USA. Medan deras respektive partner jobbar så stannar de båda kvar hemma om dagarna. Men att vara hemmaförälder är ett heltidsjobb det med. Det tycker bägge två.

För två år sedan blev Tobias Svartz fru Susanna uppmanad att söka ett chefsjobb på Handelsbanken i New York. För familjen fanns då mycket att ta ställning till: inte bara hur barnens skolgång skulle lösa sig, utan även vad Tobias i så fall skulle göra under de tre åren i det nya landet. Som medföljande till den som får arbete i USA kan du få tillstånd att själv jobba, men det är krångligt och reglerna kan se olika ut beroende på vilket visum du har.

– Vi kom fram till att jag fokuserar på familjen och barnen till en början och så tar vi det därifrån. Och nu när vi bott här ett tag känns det inte aktuellt att göra någonting annat, säger Tobias.

Karin Made hamnade i en liknande situation när hennes man Pelle fick i uppgift att etablera sitt start up-företag på den amerikanska marknaden. Sedan förra hösten bor de i Lexington utanför Boston. Men i deras fall är USA-vistelsen begränsad till ett år.

– Det var inte ett helt självklart val att jag skulle vara hemma. Men jag tror inte att det hade gått om jag skulle arbeta samtidigt som Pelle jobbar så intensivt. Och så tyckte jag att det skulle vara intressant att prova, i alla fall under en liten tid, säger Karin.

Bilåkande och skjutsande är en amerikansk tidstjuv

De säger båda att de inte var helt beredda på hur mycket tid det tar att ansvara för precis allt i ett hushåll. Den korta egentid som finns varje dag går åt till att träna eller luncha med någon vän.

– Många har idén om att hemmafrulivet skulle vara ett glamouröst lyxliv, skrattar Karin. Men det är det verkligen inte, det är ett heltidsarbete.

Fritidsverksamhet finns inte på samma sätt här, den som finns kostar väldigt mycket pengar.
Karin Made

Den stora fördelen med att vara hemmaförälder är att få så mycket tid tillsammans med sina barn, det understryker de båda. Tobias har tre barn och Karin två. Och barnens skolgång och aktiviteter tar mycket av dagarna, inte minst eftersom det amerikanska samhället inte är uppbyggt på samma sätt som det svenska.

– Fritidsverksamhet finns inte på samma sätt här, den som finns kostar väldigt mycket pengar. Så från och med att jag hämtar barnen i skolan är min egentid slut, säger Karin.

Och någonting som äter tid är att transportera sig med bil, som är det enda sättet att ta sig fram sig på.

– Landet vi bor i är inte uppbyggt för att barn ska röra sig själva i någon större utsträckning. Ska de till fotboll eller någon annan aktivitet få jag skjutsa dem. Dessutom är kulturen här att föräldrarna arrangerar, hämtar och lämnar om barnen ska leka med någon kompis. Så det blir väldigt mycket bilkörande och koordinerande, säger Tobias.

Inte enda hemmapappan i New York

Tobias och hans familj bor i staden Westport, en timme med tåg utanför New York. Där är det många som är hemmaföräldrar eller jobbar deltid och Tobias är inte heller den enda pappan. Han upplever inte att han fått några reaktioner på att han som man stannat hemma med barnen.

Saknar att arbeta under sin utlandsvistelse

Karin är just nu tjänstledig från sitt jobb som regionchef på ett bemanningsföretag. Hon säger att tiden som medföljande i USA har varit spännande och lärorik, men att det ska bli skönt att flytta hem till Sverige snart igen.

– En del har kanske inget behov av att yrkesarbeta, men jag har kommit till insikt om att för mig är det en viktig del i livet. Jag kan tänka mig att åka iväg såhär igen, men då måste jag ha någon annan typ av sysselsättning. Jag har saknat väldigt mycket att arbeta, säger Karin Made.

Tobias är tjänstledig från sitt jobb som konsult på ett IT-företag. Även han kan sakna att ha ett jobb, men han trivs också med det liv han lever nu. Så länge de stannar i USA kommer han förmodligen att stanna hemma.

– Det är klart att jag kan sakna att ha kollegor och stimulansen man får av ett roligt jobb. Det gjorde jag även när jag var föräldraledig med barnen. Men det här känns verkligen också som en möjlighet, jag kan prova någonting som bryter av mot vardagen hemma. Att flytta utomlands såhär är också som ett äventyr, säger Tobias Svartz.

– Jag har inte träffat någon som tyckt det var konstigt. Men det här är också en del av USA som inte är så konservativ, jag upplever det som att folk här inte direkt följer gamla konventioner.

Där Karin bor är det däremot inte så många som stannar hemma med barnen.

– Vi känner en del svenska familjer som har bott här längre. Där har vissa varit medföljande i början, men sedan skaffat jobb. Hade vi stannat längre än ett år hade jag nog också gjort det, det är det som passar mig bäst.

Customer service