Checklista: 3 tips inför ditt nya liv utomlands

I vår checklista får du tips och råd på viktiga saker att tänka på innan du flyttar utomlands.

 1. Att tänka på innan du flyttar utomlands 

  Allt möjligt kan hända under tiden du bor utomlands. Barnen blir myndiga, en nära anhörig hemma i Sverige går bort, du och din partner kanske går skilda vägar. Därför är det viktigt att i god tid förbereda flytten. Du kanske också flyttar till ett land som inte har ett lika modernt banksystem som vi är vana vid i Sverige.

  Därför är det bra att boka in ett möte med din svenska bank två till tre månader innan du flyttar. Då hinner du i god tid se över din bankaffär och dina försäkringar så att du är väl förberedd om något oförutsett inträffar under tiden du är iväg. 

  Du kan alltid kontakta vår avdelning International Private Customer i Stockholm (08-763 64 67) eller Göteborg (031-62 19 02) så hjälper vi dig med praktiska tips och råd inför flytten. Vi har öppet vardagar kl 10–17.

  Ett annat bra tips är sajten arbetautomlands.se. Där hittar du praktiska checklistor inför utlandsflytten och där kan du även inspireras av andras erfarenheter, råd och berättelser så att du på bästa sätt kan förbereda dig.

 2. Att tänka på under utlandsvistelsen 

  Det tar ett bra tag innan man kommer in i nya rutiner och lär känna en ny kultur. Dessutom finns det en del saker du behöver ha koll på under tiden du är iväg. Till exempel sambeskattas gifta makar i vissa länder, vilket innebär högre skatt. Och den nya EU-arvsförordningen innebär i praktiken att du genom att bosätta dig i ett annat land lyder under det landets arvsregler, vilket kan göra dina barn arvslösa. Flera länder har också kvar arvskatten, vilket får konsekvenser om du får ärva från en avliden släkting hemma i Sverige. Som medföljande är du också oskyddad om äktenskapet tar slut under tiden ni bor utomlands. Vissa asiatiska länder har heller inga pensionsavsättningar – istället får man högre lön.

  Oavsett vad som händer är det en fördel om du har tagit höjd för detta. Därför kan det vara bra att anlita en jurist och gå igenom vilka regler som gäller i det nya landet. 

  På sajten arbetautomlands.se hittar du också tips på nätverk i ditt nya land och reportage från andra som bor utomlands.
  Få hjälp med familjejuridiken hos vår samarbetspartner Avtal24

 3. Förbered hemflytten 

  När du bestämmer dig för att flytta hem till Sverige är det inte bara en hel del administration och praktiska saker som ska göras. Det kan också vara bra att förbereda sig mentalt på att vardagen hemma har förändrats. Många som har bott utomlands upplever också att vännerna hemma har svårt att sätta sig in i livet utomlands och därför kanske inte visar så stort intresse av dina nya erfarenheter. Av praktiska skäl kanske delar av familjen flyttar hem tidigare och den andra parten stannar kvar ett tag. Då behöver du till exempel planera för dubbla boenden. 

  Ta kontakt med din svenska bank redan sex månader innan du planerar att flytta hem. Vår avdelning International Private Customer hjälper dig med praktiska tips och råd inför hemflytten. De har öppet vardagar kl 10–17 och du när dem på 08-763 64 67 eller 031-62 19 02. 

  På sajten arbetautomlands.se får du också bra tips på vad du ska prioritera och checka av.

Redan kund

Är du redan kund hos oss? Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla viktiga händelser.

Få råd och vägledning