Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Vad händer när alla blir aktieproffs?

Det slår aldrig fel. När börsen gått upp tillräckligt länge kommer rubrikerna. ”Så blir du miljonär på aktier”, ”Börsen gjorde Erik, 23 ekonomiskt oberoende”, ”Influencerns bästa aktietips” och så vidare. Jag läste en intervju med en artist som sa att han skulle satsa lite på börsen med målsättningen att dubbla sitt kapital på ett år.

Sen kom den, äntligen. I förra veckan kunde vi läsa om komikern David Sundin som berättade att han satsat 2,5 miljoner på aktier och förlorat rubbet. Såklart tråkigt för David, även om han inte verkade så deppig. Och i artikeln säger han ungefär ” jag gjorde misstaget att tro att jag skulle vara bättre än proffsen”. Halleluja, frestas man att säga, och placera bilden av David på en piedestal.

Missförstå mig rätt, jag menar inte att man inte ska spara i aktier, tvärtom. För den långsiktige, som tål att kurserna faller ibland har aktier varit en överlägsen skapare av avkastning. Och för den intresserade är det såklart en väldigt stimulerande sysselsättning, att försöka förutspå vilka aktier, eller börser, som ska gå bra och sedan få rätt är en härlig känsla.

Börsen går upp över tid, på lång sikt är vi alla vinnare (om vi inte tar onödiga risker) Men att hitta de extrema vinnaraktierna är svårt och få förunnat. Det kräver djup kunskap och en del tur – eller i avsaknad av djup kunskap en mycket stor mängd tur. Jag tänker på artisten som skulle dubbla sitt kapital på ett år. Det kan ju naturligtvis hända, men det är lite som att säga att i år ska jag satsa på att vinna på lotto. Sannolikheten är inte jättestor.

Jag har arbetat nära börsen i snart 40 år, detta har alltid fascinerat mig. Jag vet inget annat fackområde, ingen annan riskfylld verksamhet, där så många så lättsamt kan kasta sig in och vara övertygade om att lyckas. Och inget annat område där vi är beredda att riskera våra surt förvärvade sparpengar så lättvindigt. Om du fick för dig att segla jorden runt – skulle du köpa en båt osedd på annons, hoppa ner i den utan att se över säkerhetsutrustningen och sticka ut utan att ha kollat väderprognosen – bara för att du läst om andra som seglat och haft det härligt? Eller köpa en begagnad bil utan att provköra bara för att du träffat nån på en middag som gillat bilmärket?

Återigen – det är en bra idé att spara i aktier! Men det är en dålig idé att satsa alla pengar på en aktie utan att veta något om vad du köper. Risken är att ditt öde som placerare mer liknas David Sundins, även om han i mediaflödet utgör undantaget. Där bereds plats för de som lyckats, det är få av de som misslyckats som har Davids mod att berätta… Heder åt honom.

Om du vill ta del av den sannolika börsuppgången på sikt, men inte har tid eller lust att sätta dig in i bolagens verksamheter och aktiers värderingar – köp fonder. Om du ändå vill försöka (det är kul!), satsa bara pengar där du tål ett värdefall, köp inte bara någon enstaka aktie utan sprid riskerna (tråkiga råd som vi som jobbar med detta alltid ger) och ställ dig frågan ”varför?”.   Varför tror jag att detta bolag ska bli framgångsrikt framöver (Här är ”det har gått bra hittills” inte ett tillräckligt argument) och varför finns det då en chans att aktien kan gå upp? För kom ihåg att om den redan har gått upp mycket är det inte ett bevis på att det kommer fortsätta utan om något en varningssignal – det kan betyda att placerarna (kanske proffsen) redan tagit höjd för bolagets ljusa framtid. Så även om bolaget går bra framöver kanske aktien inte gör det.

Tänk på ditt aktiesparande som på bilkörning. Ett utmärkt sätt att komma fort fram – för den som kan. Men kasta dig inte ut i trafiken utan övning, då är det bättre att åka kommunalt (ta bussen/fonden).

Foto: Johan Hagbarth
Placeringsstrateg

Johan Hagbarth

Placeringsstrateg

Johan Hagbarth


Kundservice