Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Aktier

”Vad håller ni på med på börsen?” Det kallas diskontering.

Fler än en gång under det senaste året har jag fått frågan: ”Vad håller ni på med på börsen? Hur kan kurserna bara gå upp och upp när världen stänger ner?”

Och häromdagen kom, inte helt otippat, den omvända varianten: ”Nu ljusnar ju äntligen bilden – då stannar uppgången av, har ni tappat det helt?”

Grunden till frågorna är ju sann. Börsen har gått upp mitt i brinnande pandemi, och uppgången har avtagit den senaste månaden, trots efterlängtade framsteg med vaccinering och signaler om återöppnande. Men det behöver inte betyda att placerarna är tokiga. Faktiskt snarare tvärtom. Det finns en del förklaringar i den ekonomiska utvecklingen. Här kan vi förlora oss i analyser av extremstora stimulanser, effekter av nollränta och annat vi finansnördar går igång på. Men det handlar också om en mer grundläggande funktion för placerare, en mer allmängiltig sanning. Vi kallar det för diskontering.

Det handlar om att idag ta hänsyn till vad som ska hända i morgon. I grunden enkelt, och ganska självklart, men i stunden lätt att glömma bort. Jag är inte den första som säger det (och jag har sagt det förut): Det som avgör hur börskurserna går framöver avgörs av vad som händer. Framöver. Inte så mycket av vad som hänt. Historiskt.

Att börserna rasade när pandemin bröt ut var inte konstigt. Världen stängde ju ner, ingen visste hur länge och vilka konsekvenserna skulle bli. Börsen diskonterade det (tog ut det negativa ”i förskott”) och rasade som en sten. Lite positiva nyheter från bland annat Kina gav hopp om att det inte var undergången vi bevittnade – och en del av raset kunde återtas. Sedan, i takt med stimulanser och vaccinframsteg ökade förhoppningarna om en återgång till gamla tillväxttrender, i alla fall på lite sikt. Då gjorde det inte så mycket för börshumöret att det kom nya pandemivågor – vägen mot normalisering låg ju fortfarande framför oss.

Men nu, då? Jag skulle påstå att under vintern våren diskonterade placerarna en kraftfull återhämtning under året (som vi också tror kommer). Det förklarade varför börsen gick upp då, men också varför den inte gått upp så mycket på sistone. Återöppnandet har placerarna redan tagit höjd för – så frågan är vad som händer härnäst?

Här finns en klassisk fälla för oss sparare att falla i. Uppfyllda av det som sker just nu, och det som skett fram till idag, köper vi aktier utan att reflektera över om det är sannolikt att trenden håller i sig i framtiden. Vi blir alla sugna på att köpa det som gått upp, förra månadens vinnare. Kan ju vara en bra strategi, uppgången kan fortsätta, exempelvis driven av positiva nyheter. Men om kursen redan gått upp på den positiva nyheten, är det verkligen då man ska köpa?

”Den här aktien har gått upp, den ska jag köpa”. Kanske, kanske inte.

”Den skulle jag ha köpt”, kan man däremot absolut tänka.

Men tänk på allt annat du köper i vardagslag – blir varan mer attraktiv för att priset gått upp?

Så vad oroar sig placerarna för nu, och vad kan de komma att oroa sig för framöver? På sistone har placerarna börjat oroa sig för vilken effekt återöppnandet kan få på inflationen och räntorna. En rimlig oro, men vår bedömning är att risken troligen är mindre än många befarar. Men det finns andra saker att oroa sig för. Vad händer när stimulanserna dras tillbaka, när räntorna (nån gång) höjs, när tillväxten, som nu skjuter fart faller tillbaka till mer normala nivåer?

Vi räknar med att problemen går att hantera, att tillväxt och låga räntor ger börsstöd en tid till. Men när bilden är som ljusast och börsen har gått upp mycket – det är inte då som potentialen är som störst – bara vår girighet, vår vilja att hoppa på ett tåg som redan gått. Och omvänt – när det ser som värst ut och vår oro är som störst, kan det vara läge att köpa. Men undersökningar visar att det är ljust då vi är som mest oroliga för en börskrasch. När den varit.

Återigen, jag säger inte att kurserna måste falla i närtid – men inte heller att de måste gå upp bara för att vi äntligen, och förhoppningsvis, kan umgås med fler och kramas mer framöver. Räkna med att det som alla vet, det ingår redan i dagens börskurser. Köp aldrig en placering (aktie, fond, råvara) enbart baserat på att den gått upp, och försök vara lite försiktig när andra är giriga, och lite modig när andra är rädda.

Då ökar du dina avkastningschanser på sikt.

Foto: Johan Hagbarth
Placeringsstrateg

Johan Hagbarth

Placeringsstrateg

Johan Hagbarth