Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Skriv upp storken på din "bucket list"

Varför är det så vanligt att vi sparar till resor, bröllop, kontantinsats till bostad och andra investeringar men glömmer bort den viktigaste ”investeringen” – våra barn och att vår partner ska få en trygg ekonomi?

Oberoende av ålder drömmer vi om saker vi vill köpa, göra och uppleva och oftast kostar det dessvärre pengar. Därför är det bra att göra en ”bucket list” över vad du vill göra i livet och sätta upp sparmål för att motivera dig själv eller familjen så drömmarna kan bli verklighet. Vanliga mål på folks ”bucket list” brukar vara att köpa bostad, drömresor, kunna jobba eller flytta utomlands eller varför inte drömskidåkning? Det många dock inte tänker på som ett mål att sätta på listan, men som många av oss ”skaffar”, är BARN! Livets investering, och finns det någon investering som kan vara viktigare än den?

Många tänker inte på det som något man behöver spara till men av erfarenhet vet jag att det underlättar småbarnslivet och valmöjligheterna om man byggt upp ett sparande för att täcka för minskade inkomster under småbarnsåren. Om man inte börjat tidigare så har man i alla fall nio månader på sig att bygga upp ett bra sparande när beskedet väl kommer...
Detta för att man som föräldrar ska kunna ta ut föräldraledigheten mer jämnt fördelat om man önskar, eller för att kompensera den andre parten för förlorad inkomst och minskade avsättningar till pensionen.

Faktum är att de ekonomiska beslut man tar i samband med barnets födelse oftast är kortsiktiga och baseras på den ekonomiska situationen här och nu. Många tänker inte på de långsiktiga konsekvenserna som att den part som tar den största delen av föräldraledigheten och eventuell deltid under ett antal år förlorar både sina möjligheter till en yrkeskarriär, löneutveckling och avsättningar till pensionen. Samtidigt som den andre parten förlorar möjligheten att vara föräldraledig. Med ett sparande får ni som föräldrar mer svängrum att kunna kompensera förlorade pensionsavsättningar så att båda parter får bästa möjliga förutsättningar för en egen yrkeskarriär och en bra framtida pension. För vem vill inte se till att båda parter har en egen ekonomisk trygghet?

Har ni en önskan om att skaffa barn, lägg till det storken kommer med på er ”bucket list”. Börja ett sparande för att ge er själva möjligheten att kunna göra som ni vill. Då slipper ni förhoppningsvis tänka i termer som ”vem behöver vara hemma för att vi ska ha råd?” och istället kunna tänka ”hur vill vi vara hemma med barnen?”.

Börja spara till barn och barnbarn

Bild på Susanne Eliasson
Privatekonomisk analytiker

Susanne Eliasson

Privatekonomisk analytiker

Susanne Eliasson