Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så bygger du din aktieportfölj

”Jag läste om en person som investerade i aktier och blev ekonomisk oberoende. Det vill jag också bli.” De senaste årens kraftiga uppgångar på världens aktiemarknader har lockat allt fler att investera på börsen. Inslag som ”De fem hetaste aktierna”, ”Här är vinnaraktierna” och ”Potentialen i aktien är enorm” pryder inte bara olika affärsmagasin, utan dyker upp i reklam på nätet och i olika kvällstidningar. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt, vilket vår kollega Johan skrev om i sitt blogginlägg ”Vad händer när alla blir aktieproffs?” tidigare i sommar. Du kanske har hört uttrycket ”Det är dags att dra öronen åt sig när taxichauffören börjar prata aktier”, vilket, om man ser förbi den elitistiska tonen, handlar om att småsparare generellt hoppar på aktietåget lagom till att proffsen hoppar av.

En del jämför aktiemarknaden med ett spel. Liknelsen är inte helt tokig. Förvisso kan du med kunskap om olika bolag komma mer rätt i din investering och undvika onödiga misstag, men det händer ofta något som du inte har räknat med. Vd:n slutar, en produkt säljer inte som förväntat eller något händer i världen som får investerare att fly riskfyllda tillgångar som aktier.

Är du intresserad av att komma igång med ditt aktiesparande kommer du sannolikt att få bättre avkastning genom en bred aktieportfölj än om du kastar dig över nästa potentiella kursraket. Men, hur bygger man en aktieportfölj då

1. Bestäm din strategi

Genom att sätta upp en strategi, skriva ner den och sätta upp förhållningsregler för dig själv, har du något att med jämna mellanrum återkomma till och säkerställa att du inte omedvetet avvikit från. Din strategi behöver givetvis inte vara statisk, utan kan förändras beroende på din livssituation, men exempel på frågor som du kan ställa dig är:

  • Vad är mitt mål med aktiesparandet?
  • Vad har jag för tidshorisont för mina investeringar?
  • Hur mycket kapital har jag att börja med, och vad kan jag förlora?
  • Hur mycket risk är jag villig att ta?
  • Hur aktiv vill jag vara?
  • Hur avgör jag när det är dags att köpa/sälja?

2. Sätt dig in i vad du köper

Innan du köper en aktie bör du ha koll på vad företaget faktiskt sysslar med, hur konkurrensen och framtidsutsikterna ser ut. Om du inte har en grundläggande förståelse för bolaget kommer du att ha svårare att greppa varför aktien går bra respektive dåligt. För H&M, som de flesta känner till, är vi med på att företaget tjänar pengar på att sälja varor. Vi förstår att sommarkollektionen troligtvis kommer att sälja sämre om det blir en kall sommar, och att H&M då kommer att behöva rea ut i större utsträckning vilket troligen påverkar intäkter och aktiekurs negativt. I ett annat bolag kanske du använder en produkt eller tjänst, men inte känner till resterande verksamhet. Hur stor del utgör egentligen den del du känner till?

3. Fyra knektar trumfar ett ess

Hur bra en enskild aktie än kan verka, eller hur starkt en specifik bransch utvecklas, kan oförutsedda saker inträffa. På samma sätt som att olika tillgångsslag gynnas under olika perioder, följer bolag inom olika branscher ofta liknande mönster. I perioder när verkstadsbolag går bra kanske IT-bolag går sämre, för att ta ett exempel. Genom att investera i flera olika aktier, inom olika sektorer, skapar du en bättre riskspridning. Samma resonemang följer för olika geografier – när det är stökigt i Kina kanske USA tuffar på bättre, och tvärtom. Du har säkert hört den trötta klyschan ”lägg inte alla ägg i samma korg”, men den är väl värd att följa. En vanlig tumregel är att äga 10-15 bolag fördelade över 5-6 sektorer.

4. Underhåll din portfölj

I takt med hur dina innehav utvecklas över tid kommer även fördelningen mellan dem att skifta. Hade du från början investerat fem procent av ditt kapital i en specifik aktie, kan denna efter en tid av stark utveckling utgöra en betydligt större del av din portfölj än vad du kanske känner dig bekväm med. Att sprida risken i din portfölj är alltså inte en engångsaktivitet, utan något som kräver underhåll. Hur ofta beror på hur du bygger portföljen och hur god riskspridning du har. På samma sätt bör du även hålla dig uppdaterad om bolagen du äger, så att du inte nöjer dig med att enbart kunna förklara varför du en gång köpte aktien utan också varför du väljer att fortsätta äga den.

5. Investera regelbundet

Det är väldigt få förunnat att ha lyckats köpa aktier till absolut lägsta kurs och sälja till den högsta. Om du sprider ut dina köptillfällen, exempelvis genom månadsinvesteringar, minskar du risken för att du investerar på toppen av utvecklingskurvan. Du får då en mer genomsnittlig köpkurs och därmed en jämnare utveckling. Dessutom slipper du fundera över när det är ”rätt läge”. Du kan använda samma tankesätt när du funderar över om du borde sälja av ett innehav, istället för att vela kring när toppen är nådd.

Aktiemarknaden erbjuder goda möjligheter till bra avkastning, men det gäller att ha tålamod. Kraftiga nedgångar kan också inträffa när du minst anar det. Då måste du orka härda ut en för stunden tuffare period. Alla gör någon eller några dåliga investeringar även om man av omgivningen aldrig får höra om dessa. Men med våra tips så hoppas vi att du undviker de värsta fällorna. Till sist så lånar vi delar av ett citat från den fantastiska filmen Forrest Gump – ”Börsen är som en chokladask, man vet inte alltid vad man får” 😊

Elisabet Törnered
Placeringsstrateg

Elisabet Törnered

Placeringsstrateg

Elisabet Törnered


Roger Törnkvist
Placeringsstrateg

Roger Törnkvist

Placeringsstrateg

Roger Törnkvist