Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Spara och placera

Re-boosta ditt sparande

Vi är många som nu åter är på plats vid hemmaskrivbordet efter en härlig sommar i Sverige. Semester i all ära men jag älskar den där känslan när strukturen ska komma på plats igen. Nya målsättningar och allt känns möjligt!

Jag är rätt säker på att jag inte är ensam om att unna mig lite extra under semestern och det försvinner lätt iväg en och annan krona från sparkontot. Då kan det vara läge för en omstart och ny struktur även där. Jag tänkte dela med mig av några av mina bästa hacks som jag brukar ta till när det är dags att se över ekonomin och boosta sparandet.

Back to basic

Gör en budget. Hur mycket får du in och hur mycket går ut? Vad klarar din ekonomi idag av att spara? Se över dina utgifter. Har du skaffat något extra ljudboksabonnemang i sommar? Behöver du verkligen alla fem streamingtjänster du har? Se över försäkringar och elavtal. Låt det bli en årlig händelse och lägg påminnelse i kalender om att göra detsamma nästa år med. Det är trist, jag  vet, men se det som en jakt på ytterligare kronor att kunna öka ditt sparande med. Glöm inte heller att se över dina inkomster, många av oss höjer allt för sällan månadssparandet trots att vi får en högre lön.

Sätt ett mål med ditt sparande. Exempelvis nästa års semester. Jag vill kunna ta med mig familjen till Gotland och räknar på att resan går på närmre 35 000 kronor. Ska jag börja spara idag och behöver pengarna till nästa sommar är det ju bara att börja räkna bakåt. För att nå mitt mål på 10 månader behöver jag spara 3500 kronor i månaden.

Automatiska överföringar

Sätt upp en automatisk överföring på det du vill spara och låt det gå i samband med lön. Att försöka spara det som blir över i slutet på månaden är sällan en god idé utan spara medan du har råd! Se det som vilken räkning som helst – bara att den faktiskt går tillbaka till dig själv. Ditt sparande är din viktigaste utgift du har så se till att prioritera den.

Dela upp sparandet!

Jag är ett stort fan av att portionera upp sparandet. Exempelvis ett sparande till barnen, ett till min pension, ett till frihetskapital och ett till ett semesterkonto.  Målet blir tydligare och det känns ännu viktigare att spara och att se kontot växa.

Tänk över tidshorisont

För sparande med kort horisont brukar det vara tryggast att spara på konto. Om du liksom jag brinner för hållbarhet kan jag tipsa om vårt gröna sparkonto. Vi är först i Sverige med denna typ av konto och det är ett helt vanligt sparkonto men där vi vet att pengarna enbart används till hållbara ändamål. Samma villkor i övrigt som våra sparkonton.

Sparande på längre horisont rekommenderar vi att du placerar. Oftast är Investeringssparkontot den mest gynnsamma sparformen då det schablonbeskattas och du dessutom slipper deklarera. Tänk över vilken risk du känner dig bekväm med och välj sedan fonder eller aktier utifrån din tidshorisont och risknivå. Tänk också efter vad du har för övriga värderingar och preferenser du vill investera utifrån. Vi ser oroväckande klimatdata världen över så använd din röst för att vara med och påverka hur du vill att vårt samhälle ska se ut. Hitta dina viktigaste frågor och investera i företag eller fonder som överensstämmer med det. I vår fondlista kan du enkelt sortera utifrån dina preferenser.

Riskspridning

Investera inte allt i samma land, bransch och sektor. Se till att ha olika innehav som påverkas olika när marknaden rör sig. Vi har ju alla hört termen att inte lägga alla ägg i samma korg och det är viktigare än någonsin när vi talar investeringar. En spridning av dina tillgångar gör dig mer skyddad vid nedgångar. Om du är osäker så är ett bra alternativ att kika på våra strategifonder eller autofonder som ger dig denna spridning automatiskt.

Men viktigast av allt, bara kom igång! Förhoppningsvis kommer du tycka det är lika spännande som jag. Våra rådgivare finns på plats och hjälper dig gärna om du vill ha hjälp med en om- eller nystart i ditt sparande nu när semestern är slut.

Emelie Sjöberg
Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg

Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg


Relaterad läsning