Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Privatekonomi

Pengar tillbaka på skatten – boosta din privatekonomi

Kanske tillhör du dem som redan har fått tillbaka pengar på skatten? Eller så får du pengar nu i början av juni. Passa då på att stärka din privatekonomi!

Den stora frågan är vad ska man göra med pengarna? Självklart beror det på vilken summa det handlar om men oavsett det kan den vara bra att fundera hur man ska använda pengarna. Du kan antingen förbättra och stärka privatekonomin eller konsumera och njuta av pengarna här och nu. Men vem har sagt att du inte kan göra både och?

Börja med att ställa dig frågan varför du får tillbaka pengar. Allra helst om det är ”stora” belopp det handlar om och du brukar få det varje år. Då kan det vara en god idé att begära jämkning hos Skatteverket så du betalar rätt skatt från början. Då kan du använda pengarna till att månadsspara istället vilket för många är ett mycket lättare beslut än att vänta i drygt ett år och då ta ett sparbeslut om en större summa pengar. Det kan vara ett bra knep för att lura hjärnan till att komma igång med ett sparande.

Själv föredrar jag att betala rätt skatt från början så jag varken får kvarskatt eller skatteåterbäring men smaken är delad och många föredrar att få ett tillskott lagom till påsk eller sommarsemestern. Det viktigaste är dock att ha koll så att det inte blir en överraskning – oavsett om det är kvarskatt eller skatteåterbäring.

För att verkligen få ut maximalt av skatteåterbäringen kommer här några tips på hur du kan boosta din privatekonomi!

Starta eller fyll på ditt buffertsparande

Fler och fler har under pandemin blivit varse om att det är bra att ha ett sparande som ger trygghet vid arbetslöshet, sjukdom eller om något annat oförutsett händer. Om du saknar lättåtkomliga pengar för oförutsedda utgifter är det ett bra tillfälle att börja spara ihop till en buffert på ett sparkonto med insättningsgaranti och fria uttag. En buffert bör ligga på 1 till 2 månadslöner före skatt men du bör gå till dig själv och ditt hushåll och fundera på hur stor den bör vara. Det kan också vara ett gyllene tillfälle att fylla på ditt buffertsparande om du använt dig av dessa pengar under pandemin.

Betala av dyra konsumtionslån

Räntan på konsumtionslån kan variera men är oftast väldigt dyra. En bra prioritering är därför att använda skatteåterbäringen för att betala av på dem så snabbt som möjligt. Du sänker dina framtida månadskostnader och stärker din ekonomi. Har du fler krediter börja att betala av de lån du betalar högst ränta på.

Mot nya mål med ett månadssparande

Har du sparbufferten på plats och koll på dina lån och krediter kan skatteåterbäringen bli en bra grundplåt till ett regelbundet månadssparande. Börja spara i en fond som stämmer mot ditt sparmål och din riskvilja. Är det till en resa, en bostad eller en båt eller till din framtida pension?

Att sätta upp ett mål med sparandet brukar för de flesta bli både roligare och lättare men självklart är det inte nödvändigt. När du vet vilket mål och sparhorisont du har med ditt sparande är det lättare att bestämma vilken typ av aktie- och/eller räntefond du ska spara i och vilken risk du är villig att ta med ditt sparande. Risk och avkastning hänger ihop. Hög risk ger oftast möjlighet till hög avkastning men också risk för att förlora pengar och låg risk det motsatta. Generellt kan man säga att ju längre du ska spara, desto högre andel aktiefonder kan du ha för att möjligheten att få en god avkastning ökar med tiden. Ett bra sätt att hålla nere risken är just att månadsspara. Då kommer du att köpa fondandelar i både upp- och nedgång och på sätt håller du nere risken i ditt sparande jämfört med om du gör engångsinsättningar då och då.

Visst är det klokt och sunt med en ordnad ekonomi och regelbundet sparande men man måste även tillåta sig att njuta av sina pengar om det finns möjlighet till det. Så har du koll på din ekonomi ger skatteåterbäringen möjlighet till både sparande och nöje.

Susanne Eliasson
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson