Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Om svårigheterna i att äga aktier

Äntligen har du har bestämt dig och köpt dina aktier, efter en del vånda. Nu kan du andas ut, bara att vänta på att kursen stiger och sedan casha hem vinsten. Men är det så enkelt?

Jag skrev häromveckan om fallgropar vid aktieköp, och återkommer med dito vid försäljning. De är varken de första eller sista tipsen du kan läsa kring detta. Men det finns saker att tänka på medan du äger aktier också, fallgropar att undvika. Och ofta handlar de om dig själv och hur du, jag och de flesta av oss fungerar, tänker och känner. Den här texten handlar om dessa fallgropar. Först en liten varning – om du är 100 procent rationell och alltid fattar beslut helt grundat på logik och utan känslor då handlar det här inte om dig. Men alla vi andra, som mer eller mindre medvetet, påverkas av våra känslor när vi fattar beslut (hoppas innerligt att vi är en förkrossande majoritet – hur skulle världen se ut annars?) vi kan göra klokt i att tänka på ett par saker när vi äger aktier. För känslor är inte alltid det bästa rådgivaren, i alla fall inte allena.

En välkänd företeelse inom finansiell vetenskap heter på engelska ’confirmation bias’. Inte enkelt att översätta men kanske bekräftelseförväntning kommer nära. Det handlar helt enkelt om att vi, i många situationer, tenderar att vara selektivt uppmärksamma på information som hänger ihop med ett beslut vi fattat eller en uppfattning vi har. Vi tar till oss information som bekräftar vårt beslut och ifrågasätter eller bortser från information som talar emot vår uppfattning. När vi väl köpt en aktie så slukar vi girigt all information om bolagets förträfflighet men om vi hör någon som är negativ till aktien är det frestande att idiotförklara vederbörande (”hur kan han eller hon tycka så, personen kan uppenbarligen ingenting om aktier!”). Och den svaga kvartalsrapporten är säkert bara ett olycksfall i arbetet (för femte kvartalet i rad…).

En annan sak att fundera på kan kallas ”ägande-effekten”. Helt enkelt det faktum att vi ofta sätter ett högre värde på ett föremål, bara för att vi äger det. En stor studie med toppstudenter i USA visade att de som först fick i gåva en tekopp och däremot erbjöds att sälja tillbaka den satte ett nästan dubbelt så högt värde som de som fick välja på koppen som gåva eller kontanter. Själv har jag gått på auktioner på landet och tittat på diverselådor med husgeråd som jag aldrig skulle drömma om att bjuda på – med ett innehåll inte olikt det som står på de två översta hyllorna i ett av mina köksskåp…

Alltså: Bara för att du köpt en aktie (eller fond eller något annat) så blir den inte mer värd än nästa på listan. Och sök inte bekräftelse på att du gjort rätt som köpte aktien, var i stället öppen för information som ger dig anledning att överväga om det är dags att ompröva beslutet. Och om det skulle vara så att det är dags att sälja – då dyker nya fallgropar upp. Om några av dem kan du läsa i min nästa text här. Till dess – njut av sommaren!

Foto: Johan Hagbarth
Placeringsstrateg

Johan Hagbarth

Placeringsstrateg

Johan Hagbarth


Kundservice