Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Privatekonomi

Länge leve bufferten

En vinter för några år sedan gick min varmvattenberedare sönder. Det finns roligare saker att lägga pengar på än just en…varmvattenberedare. Men, det är ju trevligt att slippa duscha i kallvatten i januari så det var bara att bita i det sura äpplet och beställa en ny. Men det finns lite solsken i denna historia. Som tur var hade jag under några års tid lagt undan lite pengar till just att något sådant här skulle kunna hända. Jag kunde till och med kosta på mig en som var av lite bättre kvalitet och som jag förstod skulle ge mig några extra år av lugn och trygghet.

Ofta skriver vi som ger råd om sparande att man ska skaffa sig en buffert. Just utifall något händer som kräver lite mer pengar än vad månadens inkomst räcker till för. Våra råd och rekommendationer varierar mellan allt ifrån att ha minst en till flera månadslöner i buffert. Förutsättningarna för att kunna bygga en buffert varierar väldigt mycket. En del måste vända på varenda krona för att få vardagen att gå ihop, andra har det lite lättare. Hur man bor och lever kan också påverka behovet av storlek. Jag har därför ett bra tips som passar alla och det vill jag dela med mig, så lyssna nu.

Det viktigaste är ATT du försöker spara, inte primärt hur mycket du sparar. Men vadå, tänker du. Det är klart att om jag sparar mer så blir ju bufferten större? Visst är det så, men om du tänker att ”jag måste nog spara jättemycket för att det ska bli en buffert” så finns en risk att du tappar sugen och inte sparar alls. Därför…välj ett belopp som passar din ekonomi och din situation. Du kan ändra beloppet framöver allt efter hur dina möjligheter förändras. Det viktiga är att du känner dig trygg om något skulle hända just dig.  

När du fått ihop en utifall-något-händer-buffert, kan du lägga undan pengarna du nu vant dig vid att spara till något annat. Det kan vara en resa, den där lite dyrare saken du skulle vilja ha, barnens boende eller nåt annat du behöver pengar till på sikt. Har man ingen buffert, bör man inte spara till ett mål för då kommer ju pengarna antagligen att någon gång på vägen ändå behövas som buffert. Då är man tillbaka på ruta ett. Nu när du ändå fått rutin på sparandet så dela också gärna upp det så en del av pengarna också läggs på ditt pensionssparande.

Att ha en automatisk månatlig överföring till ett sparkonto är bra för en buffert. Man vet ju aldrig när något händer så du bör välja en trygg placering. När det gäller övrigt sparande som ligger längre fram i tiden, kan en fond vara ett bra alternativ. Vilken eller vilka man väljer, är lite beroende på hur länge pengarna är tänkta att vara placerade.

Man mår bra av att ha en slant undanstoppad. En buffert ger både trygghet och frihet. Det är inte en fråga om, utan när du behöver extra pengar. Just det. I förra veckan gick diskmaskinen sönder. Trist, men tur att jag hunnit spara ihop lite till en ny buffert. Slutet gott, allting gott.

Lycka till!

Roger Törnkvist
Placeringsstrateg

Roger Törnkvist

Placeringsstrateg

Roger Törnkvist


Kundservice