Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Jag och min tjänstepension

”Du är allt som jag har önskat, du är allt som jag vill ha…” - en slinga ur låten ”Allt som jag önskat” med bandet Sannex. Man kanske tror att sångaren sjunger om en person som han vill spendera resten av sitt liv med, men skenet bedrar. Låten handlar om tjänstepension och är 2019 års officiella låt för tjänstepensionens dag.

Idag, den 27 september, infaller tjänstepensionens dag. Det är en dag som inte spelar i samma liga som alla hjärtans dag, där jag förväntas köpa blommor och choklad till min bättre hälft. Eller kanelbullens dag där alla mina vänner lägger ut bilder på sina kanelbullar i sociala medier. De flesta vet nog inte när den är, eller att den ens finns. Men tjänstepension är nog så viktigt.

Som relativt ny i arbetslivet har jag insett att tjänstepensionen är en betydelsefull del av den inkomst jag kommer ha efter att jag slutar jobba. Det känns därför bra att jag valt en arbetsgivare som löpande betalar in till min framtida pension. Om din arbetsgivare inte har någon avsättning till en pensionslösning är det viktigt att komma ihåg att du har ett extra stort eget ansvar att påbörja ett eget pensionssparande för att täcka upp. Som egenföretagare är det än viktigare. För de som har tjänstepension via sin arbetsgivare sätter den av mellan 4,5–6 procent av lönen varje månad till pensionen. Ett bra riktmärke att utgå ifrån om du behöver täcka upp och spara själv.

I Sverige har ungefär 9 av 10 anställda tjänstepension och man brukar generellt säga att den kommer stå för cirka10 procent av din totala pension Men ju yngre du är när du börjar tjäna in till din tjänstepension, och ju högre lön du har, desto större del av din totala pension kommer komma från tjänstepensionen. Allmän pension och tjänstepension motsvarar tillsammans runt 60 % av slutlönen, om du jobbat heltid under minst 40 år, men de flesta brukar vilja ha mer än så. Det är därför bra att komplettera med ett eget sparande. Framförallt för mig och andra unga som förväntas få ännu lägre pensioner från staten i takt med att vi lever allt längre och inte förlänger vårt arbetsliv. När det kommer till mitt privata pensionssparande har jag lärt mig att det viktigaste är inte hur jag sparar, utan att jag sparar. Ju tidigare jag börjar desto mindre kan beloppet dessutom vara eftersom den fantastiska ränta-på-ränta effekten hjälper mig. Är du osäker på hur mycket du ska spara i månaden brukar ett bra riktmärke vara 10 % av din lön varav minst 5 procent till pensionen.

Det känns dock skönt att veta att jag kommit en bra bit på vägen med en säkrad tjänstepension. Det gör också att jag kan känna sig trygg när det väl är dags att kunna välja själv om jag vill fortsätta jobba eller bara dra upp musiken på högsta nivå och slänga mig på soffan. ”…åh det känns som att jag vore en på en miljon, jag och min tjänstepension”.

Läs mer om hur du kan placera din avtals- eller tjänstepension hos oss

Amie Berglund
Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund

Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund


Kundservice