Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Privatekonomi

”Gökunge” eller flyttfågel?

Ibland undrar jag om jag är lite som skomakaren och skomakarens barn. Mina barn påminner mig ibland om att jag borde förklara hur vissa saker fungerar, sådant som jag själv tycker är så självklart. Då inser jag hur viktiga vi är som utbildare och förebilder och att vi har ett stort ansvar att visa och förklara. Hur och varför gör man en budget? Varför är det så viktigt att betala räkningarna i tid och att inte konsumera för pengar som inte finns? Om inte vi gör det vem ska annars ge livskunskap och föregå med gott exempel? Vi ser idag att allt för många unga vuxna har konsumtionsskulder och onödiga betalningsanmärkningar, många gånger i brist på kunskap. Något som kommer ge dem en tuff start i livet när de ska hyra boende, skaffa mobilabonnemang eller låna pengar till bostad.

Som förälder är det viktigt att lära sina barn att hantera pengar och lära sig vad det kostar att leva och att pengar för de flesta är en begränsad resurs. Det är därför vi privatekonomer tjatar om att det är bra att barn från tidig ålder får vecko- eller månadspeng som de själva får ansvara för och göra sina misstag med. På så sätt lär de sig hushålla, spara och planera sina inköp. Genom att vi ger våra barn en grund i privatekonomi kommer de bli ekonomiskt medvetna och förstå vikten att bygga upp en sund och hållbar ekonomi.

Idag bor våra ungdomar ofta kvar hemma efter de har gått ut gymnasiet – under högskolestudier eller när de börjar arbeta. Framförallt i storstäder där bostadsmarknaden är tuff. De flesta unga kanske inte inser fakta men efter avslutade gymnasiestudier, senast vid 21 års ålder, upphör föräldrars försörjningsansvar. Dags alltså att bli vuxen och ekonomiskt självständig! Att inte ta upp frågan om att börja betala hemma som ung vuxen är att göra dem en björntjänst oavsett vilka ekonomiska förutsättningar man har som förälder.

De flesta unga vill känna att de börjar sitt vuxenliv med allt vad det innebär, även att betala för sig hemma när de har en egen inkomst som lön eller studiemedel. För de föräldrar som tycker det är svårt att komma fram till ett rimligt månadsbelopp kan Konsumentverkets förslag på vad det kostar att bo hemma användas som utgångspunkt i diskussionen. Enligt den beräkningen bör ungdomar betala 5 420 kronor i månaden för bland annat hyra, mat, hygienartiklar, tv, internet och liknande. Börjar de knorra att det är för dyrt är det bara att visa att det skulle bli än dyrare att flytta hemifrån. För de föräldrar som har en ekonomi som tillåter det kan ”hyran” istället sparas till en eventuell kontantinsats eller annat som behövs vid en framtida flytt. Antingen sparar man dem själv om man vill ha kontrollen eller så låter man den unga vuxna själv ta ansvar för sparandet. Oavsett vilket vill ingen, varken föräldrar eller ”barn”, vara eller ha, en ”gökunge” i hemmet utan vill se sina unga vuxna växa till fria, ekonomiskt självständiga flyttfåglar som formar sina egna liv.

Så pratar du pengar med ditt barn

Bild på Susanne Eliasson
Privatekonomisk analytiker

Susanne Eliasson

Privatekonomisk analytiker

Susanne Eliasson