Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

2022 - året då flocken inte längre styr dina investeringar

Ytterligare ett starkt börsår kan nu skrivas in i historieböckerna. Det var också fallet för 2020 vilket ger oss två fantastiska börsår trots en pandemi som hållit världens länder och ekonomier i ett järngrepp. Frågan på mångas läppar inför ett nytt spännande börsår: Vilken är den viktigaste lärdomen att ta med mig inför 2022? Utifrån en sparares perspektiv är det utan tvekan den att stå emot flocken, stå emot hajpen på sociala medier, stå emot grannens eviga tjat om att hens senaste investering var en guldgruva. Allt det där bruset får oss som sparare att fatta irrationella investeringsbeslut under årets gång, det man inom beteendeekonomi kallar flockbeteende (herd instinct).

Varför är det fel att följa flocken?

Det känns ju rätt skönt att vara en i mängden och inte sticka ut, lite så där lagom. Tolka mig inte fel, jag har inget emot att vara lite lagom när jag står i kaffekön och väljer en mellanstor bryggkaffe med lite mjölk. Men när det gäller dina investeringar så kan det straffa sig både på kort och lång sikt att följa flocken. För att verkligen förstå behöver vi backa bandet och exemplifiera med några händelser:

  • Under pandemins inledning såg vi aktiemarknader runt om i världen falla med 20, 30 och vissa fall 40 procent. Flocken hade talat, fler och fler drogs ned i förlusterna, svarta siffror blev röda siffror och fler började sälja sina innehav. Vissa brände sig så hårt att de till och med lämnade börsen helt. Sen började en Hollywoodinspirerad comeback på börsen, som sedan dess har slagit nya rekord löpande.

  • Under de två senaste åren har intresset för börsen varit rekordstort. Dels en effekt av det låga ränteläget och stigande kurser, dels en effekt av att vi haft mer tid hemma som istället spenderats på att investera, både tid och pengar. Resultatet blev rusningar av så kallade Meme stocks, t.ex. Gamestop. Kortversionen är att småsparare gick ihop på sociala plattformar och kom överens om att tillsammans driva upp aktiekursen på några utvalda företag. Intresset för Meme stocks har nått nya höjder och fått den yngre generationen att ta klivet ut på börsen.

  • Till sist har vi ett tillgångsslag vid sidan av aktiemarknaden, kryptovalutor. En digital valuta som väckt liv i flocken och fått antalet nya kryptovalutor öka lavinartat. Alltifrån fotbollslag och NBA-lag till köpcentrum i Spanien har skapat sina egna valutor. Ett tillgångsslag som visat sig vara minst lika volatil som börsen och som i stor utsträckning saknar regelverk i dagsläget. Det gör att en stor del av flocken investerar utan att verkligen förstå den underliggande tillgången och vad som styr utvecklingen framåt.

Vad kan du som sparare då dra för lärdomar av flockens agerande på börsen?

  • Leta inte efter den perfekta tajmingen, oftast är du en del av flocken och har med största sannolikhet tagit del av information sent och får därmed köpa på toppen eller sälja på botten. Försök istället att sprida ut ditt sparande över tiden så du slipper vara beroende av en specifik tidpunkt.

  • Ha en tydlig investeringsstrategi som du kan luta dig tillbaka mot när det svänger. Det innebär att veta vilken risk du känner dig bekväm med och vilken tidshorisont du har med ditt sparande. Har du koll på det kan du både undvika stress och permanenta brännskador när börsen går från plus till minus.

  • Förstå det du investerar i. Det gör att du lättare kan hantera temporära nedgångar och samtidigt hjälpa dig att bygga en portfölj som håller likaväl nu som om 5-10 år.

Sist men inte minst, den viktigaste lärdomen inför ett nytt börsår är att: Alla vägar bär till Rom. I den här liknelsen är vägarna olika kognitiva missar som hindrar din investeringshjärna att nå sin fulla potential. Och Rom då? Ja, Rom är inget annat än ett månatligt sparande med automatisk överföring. Med ett månadssparande kan du välkomna det nya börsåret och säga ”nej tack flocken” och istället unna dig en latte framför en mellanstor bryggkaffe. 


Relaterat inlägg: Börja månadsinvestera i fonder | SEB

Américo Fernández
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández