Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Privatekonomi

Betala rätt i sommar

Många vägar att gå men se upp för fallgroparna!

När jag var yngre och skulle betala gällde i princip bara kontanter eller att man skrev ut en fysisk check (låter som stenåldern!). Fanns förresten inga mobiltelefoner heller utan bara fasta telefoner hemma eller telefonkiosker på stan. Dessutom gick man in till banken och tog ut pengarna från sin bankbok. Mycket har hänt sedan dess tack och lov, (jag anser mig inte som lastgammal) och det mesta till det bättre. Det gäller dock att ha koll på de risker och möjligheter de olika betalningssätten innebär i ett mer eller mindre kontantlöst samhälle och välja rätt tjänst till olika saker.

Swish, bankkort, kreditkort, faktura, direktbetalning med mera, listan kan göras lång på alla olika sätt att betala. Pandemin har dessutom gjort att fler och fler behövt välja betalningsalternativ i takt med att vi e-handlat som aldrig förr.

Även om det känns väldigt enkelt och smidigt att handla på nätet så är det viktigt att inte glömma säkerheten och för- och nackdelar med de olika betalsätten. Var extra kritisk när du handlar på nätet. Är det en känd och väletablerad hemsida och vilka betalningslösningar finns? Välj hemsidor som är krypterade och som har fler säkerhetslösningar än bara kortnummer och CVV-kod. Om de inte kan erbjuda säkrare lösningar bör du avstå från att betala med kortet.

Under 2020 seglade fakturan upp som det mest populära sättet att betala på nätet, sex av tio, följt av kort och Swish. Detta oavsett ålder även om åldersgruppen 50 plus nyttjade det i något större utsträckning. Kanske en pandemieffekt?

Sommaren närmar sig och därmed också semesterbokningar och resor.

Betalar du resan med kreditkort finns det fler fördelar att känna till. Oftast ingår det ett avbeställningsskydd och bagageförseningsskydd. Kolla upp villkoren för just ditt kort och även giltighetstiden på dina kort i god tid innan resan.

Betalar du med kreditkort behöver du inte betala dina köp förrän efter en viss period, vanligtvis 30-45 dagar. Dessutom får du en räkning över alla dina köp och uttag och kan då kolla att de blivit rätt. Inga pengar dras alltså från ditt bankkonto. Du kan dessutom reklamera det du köpt, vara/tjänst direkt till banken eftersom den du köpte av och banken har samma ansvar mot dig som kund. Det är precis den tryggheten och säkerheten som gör att så många föredrar att betala med kreditkort både på resan och på nätet. Men, kom ihåg att betala räkningen på förfallodagen annars blir det en skuld som du betalar ränta på.

Om du använder bankkort – ha inte hela reskassan på ditt bankkonto.

Pengarna dras direkt från det bankkonto du har kopplat till kortet. Flytta istället successivt över pengar till kontot alternativt använd ett kreditkort där du kan kontrollera dina köp och uttag innan du betalar.

Ytterligare ett bra knep att känna till är att betala i lokal valuta och inte i svenska kronor.

Även bankkort brukar ha vissa försäkringar kopplade till kortet om du betalar resan med kortet. Kolla upp vilka som omfattas av försäkringen innan du betalar resan.

Och så till sist det populära Swish även som ett betalningsmedel på nätet. Trots att det kommer upp mottagare i mobilen innan du godkänner överföringen så kan det gå fel. Allra helst om en tar notan och de andra ska swisha sin del. Tyvärr så förs pengarna direkt från ditt konto till mottagaren och det är tyvärr bara mottagarens goda vilja som gör att du kan få tillbaka pengarna. Glöm inte heller bort den fantastiska funktion i Swish som kan skicka en påminnelse till den som ”glömt” swisha.

Och sist men inte minst…

  • Lämna aldrig ut koder, kortnummer eller lösenord och ha inte kort och koder på samma ställe. Inte heller per telefon, mail eller via sociala medier. Lika viktigt som att förr ha koll på sin plånbok med kontanter lika viktigt, om inte viktigare, är att ha koll på kort och koder. Det är trots allt en värdehandling som du ska ha uppsikt över.
  • Spärra kortet direkt om olyckan är framme och du upptäcker att du tappat bort kortet?
  • Lägg in spärrnummer i mobilen för dina kort.

Önskar er en härlig solig sommar! Med rätt kunskap, utrustning, karta och kompass undviker du fallgroparna. 

Susanne Eliasson
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson