Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Spara och placera, Bli förälder, Privatekonomi

Barnsparande á la Winston Churchill

Winston Churchill sa en gång: ”Sparande är en bra sak. Särskilt när ens föräldrar gjort det åt en”.

Förutom att det är ett roligt citat, verkar många föräldrar tagit fasta på sparandet. 4 av 5 föräldrar sparar till sina barn för framtida ekonomiska händelser och de flesta börjar spara under barnets första levnadsår. De vanligaste sparmålen är bostadsköp och körkort.

Det finns såklart inget rätt eller fel när det gäller hur mycket du ska spara till dina barn. Det egna ekonomiska utrymmet och målet med sparandet bör vara vägledande. Det är trots allt en stor skillnad om du planerar att spara ihop till en kontantinsats eller om du sparar till det framtida körkortet. Men kom ihåg, även om det inte räcker till det du tänkte från början, är varje enskild krona en frihetsgåva till dina barn, som utan dig inte hade funnits.

Man kan ju tycka att det därför inte spelar så stor roll om man som förälder sparar lite eller mycket – speciellt inte i förhållande till andra föräldrar. Inte oväntat vill de flesta ändå veta just det, och självklart har vi på SEB svaret. En undersökning vi gjort visar att föräldrar sparar i genomsnitt 600 kronor i månaden per barn, vilket motsvarar ungefär halva barnbidraget.

Vad kan då 600 kronor i månaden bli efter 18 år? Svaret beror på hur du väljer att placera pengarna. Många svarar att de sätter in pengarna på ett sparkonto och det känns lite oroande i dagens lågräntemiljö. Ett barnsparande är oftast långsiktigt och kanske något som ska användas först om 15-20 år. Då skulle man tjäna på att ta lite mer risk med sparandet och därmed få bättre avkastningsmöjligheter.

Nu vore jag inte en äkta privatekonom om jag inte passar på att bjuda på ett konkret räkneexempel:

Du sparar 600 kronor i en bredare aktiefond, från barnets första levnadsår. Varje månad. Vi räknar med en genomsnittlig avkastning på 6 procent per år. Sparkapitalet vid 18-årsdagen kommer då att ligga på 200 000-250 000 kronor.

Ett sparande som skulle kunna användas som insats till en lägenhet som kostar runt 1,5 miljon kronor.

Det gäller att börja spara tidigt och se över vilka möjligheter man har att öka månadsbeloppet för att nå målet. Den som börjar spara först när barnet är 6 år gammalt, måste spara nästan det dubbla (runt 1 000 kr i månaden), för att nå samma slutbelopp.

Med ett bra barnsparande kan du alltså med gott samvete njuta av Churchills favoriter, cigarrer och champagne, lagom till barnens 18-årsdag. Jag gissar att du kommer att vara värd det, på mer än ett sätt.

6 tips för ett bra sparande till barnen

  1. Sätt upp ett sparmål och anpassa sparbeloppen och strategin till målet. Bostad eller körkort?
  2. Bestäm om du ska spara i eget eller barnets namn. Hur du väljer är svaret på frågan: Vem ska ha kontroll över pengarna efter 18-årsdagen?
  3. Tänk även på hur rättvisa ska nås mellan barnen för att undvika framtida konflikter.
  4. Prata om sparande och beteende med barnen. Lägg grunden till en sund syn på privatekonomi och vikten av sparande. Oavsett sparbelopp.
  5. Att inte ta risk är också en risk, allra helst med långsiktigt sparande. Att ha pengarna på ett konto med ingen eller låg ränta är för de flesta en alltför försiktig strategi. Spara i breda aktiefonder för bättre möjlighet till avkastning.
  6. Tänk hållbart – ge barnen ett startkapital som dessutom hjälper till att bevara den planet de ska leva på.
Américo Fernández
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández


Kundservice