Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Alla goda ting är tolv

Det finns flera anledningar till att ha ett sparande. Det ser till att du kan ha råd med drömresan, nya möbler, bättra på pensionen eller bara för att ha en buffert utifall att något skulle hända där en pengainsats kan bli nödvändig. Oavsett anledning så öppnar ett sparkapital för olika möjligheter och ger dig såväl frihet som trygghet. Det finns flera olika sparformer att välja på, men de vanligaste och enklaste är att spara på ett sparkonto eller i någon eller några fonder.

Vilken sparform du än väljer så är det bästa sparandet det som verkligen blir av. Hur kommer du igång då? Det enklaste och av flera anledningar klokaste sättet är att månadsspara. Då dras ett valfritt belopp automatiskt från ditt vanliga konto till det sparande du valt. På så sätt så sköter sparandet sig självt. Hur stort månadsbeloppet kan vara är helt beroende på just dina möjligheter. Om dina förutsättningar framöver skulle förändras, så är det enkelt att höja, sänka eller under en tid pausa månadssparandet. Det är bra att starta sparandet så tidigt som möjligt, till exempel när du har fått ditt första jobb. Men det är aldrig försent att komma igång och redan efter några år är chansen stor att ditt sparkapital har vuxit till sig.

Många väljer att spara i aktiefonder då de har möjlighet att över tid ge högre tillväxt än ett sparkonto. Jag tycker själv att sparande i aktiefonder månadsvis är en extra god idé. Aktiemarknaden rör sig upp och ner och det är väldigt få förunnat att lyckas pricka rätt och hela tiden köpa när kursen är låg. Med ett månadssparande kommer du att köpa fondandelar både när det är ”billigare” och när de är ”dyrare”. När fondkursen går ner får du fler andelar för dina pengar och vice versa. Det gör att du över tiden sprider ut risken i ditt sparande. Vare sig aktiemarknaden går ner eller om den stiger, så är månadssparande för de allra flesta den strategi som fungerat bäst historiskt. Allt eftersom ditt fondsparande växer så är det också ett allt större kapital som får möjlighet att ta del av aktiemarknadens möjligheter.

Med ett månadssparande ger du dig själv snabbt och enkelt möjlighet att få ihop ett kapital. Så kom ihåg, alla goda ting är tolv…månader på ett år, alltså

Roger Törnkvist
Placeringsstrateg

Roger Törnkvist

Placeringsstrateg

Roger Törnkvist