Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

3 vanliga frågor från föräldrar

När kan jag öppna ett konto till mitt barn? Och hur gör jag?

När barnets namn och personnummer är registrerat hos Skatteverket kan du öppna ett konto.

Besök något av våra kontor så hjälper vi dig. Båda vårdnadshavarna behöver vara med. Om det inte är möjlighet kan du skriva en fullmakt.

Genom att tidigt starta ett långsiktigt sparande till ditt barn kan du ge en extra bra start på vuxenlivet.
Starta ett barnsparande

Kan jag söka banklån när jag är föräldraledig?

Ja, i de flesta fall. När vi gör en kreditprövning utgår vi från din ordinarie inkomst, hur länge du är föräldraledig och om du planerar att fortsätta på ditt tidigare jobb med samma inkomst efter föräldraledigheten.

Jag och min sambo ska få barn och vi äger lägenheten ihop. Vad händer om det skulle hända mig något?

Testamente är ett måste om sambor överhuvudtaget ska få ärva varandra. Utan testamente ärver barnet allt och sambon får ingenting.

Det kan till exempel innebära att den kvarlevande föräldern behöver ta lån på bostaden för att kunna betala ut arvet till barnet. I värsta fall kanske bostaden behöver säljas. Genom testamente kan ni minska barnets arv till hälften, vilket är den del barnet alltid har rätt till.

Fundera också på att ta var sin livförsäkring där ni är varandras förmånstagare. Det gör att ni kan lösa ut barnen om en av er dör i förtid.

Tänk också på att sambolagen gäller så fort du flyttar ihop med din partner. Om du inte vill dela lika på allt vid en eventuell separation behöver du skriva ett samboavtal där ni antecknar vem som har betalat vad, till exempel  delar av en kontantinsats och möbler.
Få hjälp med att skriva samboavtal och testament hos vår samarbetspartner Lexly
Läs vår artikel: Gift eller sambo – vad är skillnaden?

Customer service