Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Solen gassar på marknaden för fritidshus – så hanterar du bäst hettan

En röd stuga med vita knutar, någonstans på den svenska landsbygden. I spåren av pandemin pekar mycket på att den här typen av ”retrodröm” har börjat tilltala allt fler. Men hur ska man tänka när man är på jakt efter fritidshus till salu. Och vad är viktigt att veta om man redan äger ett fritidshus, men vill hyra ut? Vi frågade vår expert.

När den där resan till Provence inte ser ut att kunna bli av under överskådlig tid är det kanske inte så konstigt att man i stället vill söka sig ut i provinsen på hemmaplan. Enligt Svensk mäklarstatistiks siffror ökade också priserna på fritidshus med 13 procent i Sverige som helhet mellan mars 2020 och februari 2021. Det är dubbelt mer än vad priserna på bostadsrätter gjorde.

Vad säger då SEB:s privatekonom Jens Magnusson om den här temperaturhöjningen på fritidshus till salu?

– Det senaste året har vi sett en het fastighetsmarknad där priserna på både bostäder och fritidshus stigit kraftigt. När det gäller fritidshus till salu beror det både på allmänna förutsättningar, som låga räntor, och på pandemin.

– Många har fått avstå långresor och i stället semestra i Sverige, vilket har tryckt upp efterfrågan på fritidshus, och därmed priserna. Vissa har också letat efter sommarhus att ha som arbetsplats när bostaden inte riktigt räcker till. Det har skapat ännu större efterfrågan.

Finns det en risk att luften går ur marknaden för fritidshus när pandemin är över? Vad tror vi om priserna på sommarhus på ett par års sikt?

– Den risken finns, men det är väldigt svårt att säga hur stor den är. Jag tror att vi kommer att få se en lugnare marknad för både bostäder och fritidshus när pandemin klingar av och vi, åtminstone i viss mån, återvänder till arbetsplatser och utlandsresor. Men det handlar snarare om inbromsning än någon tvärnit och jag tror att priserna på ett par års sikt kan fortsätta att stiga, om än i lugnare takt.

Har hemester-trenden kommit för att stanna?

– Både ja och nej. Många har upptäckt härliga svenska semestermål eller kanske skaffat en båt, husbil eller sommarhus. De kommer nog i stor utsträckning vilja fortsätta använda dessa och ha fler semestrar på hemmaplan. Men det verkar också finnas ett stort sug efter att komma igång och resa igen och jag tror inte att hemester-trenden kommer att ta över totalt.

För den som går runt och känner stugsemesterfebern – är det bättre att köpa eller hyra?

– Ett eget fritidshus i fjällen, på landet eller i skärgården kan vara fantastiskt. Men det är också en stor investering och ett omfattande ekonomiskt åtagande. Är det första gången man funderar på ett fritidshus kan det absolut vara en bra idé att först hyra något och testa på om det var så härligt som man tänkt sig. Fritidshuslivet passar trots allt många, men inte alla.

Om man i stället funderar på hyra ut sitt sommarhus – vad är då viktigt att tänka på?

– Du behöver vara säker på vem du hyr ut till och se till att ha avtalat om vad som gäller med ekonomin, vad som händer om något går sönder, avbokningsregler med mera. Inkomsterna du får från hyran är skattefria upp till 50 000 kronor per år, därefter beskattas de.

– Många som hyr ut sina fritidshus vittnar om att det är en bra sidoinkomst och ibland ett sätt att finansiera köpet, men också att det är en hel del jobb och att det lätt kan uppstå tvister. Så det är viktigt att vara noggrann och ha alla papper i ordning, avslutar Magnusson.