Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Så mycket sparar familjen Stenkvist på att bo klimatsmart

I mitten av april flyttade familjen Stenkvist in i sitt nya hus i Bälinge utanför Uppsala. – Vi har ett stort miljöintresse och försöker leva så grönt som möjligt. Vårt nybyggda hus är miljömärkt, vilket i sin tur ledde till att SEB erbjöd oss ett grönt bolån. Vi sparar runt 3 000 kronor per år i bolånekostnader på detta. Så det känns som en riktig bonus för oss att även lånet blev grönt, säger Natalie Stenkvist.

Familjen Stenkvist

Den 15 maj lanserade SEB gröna bolånet. Lånet ger kunder med energieffektiva småhus eller bostadsrätter en förmån på 0,10 procentenheter lägre ränta.

En av de första SEB-kunderna som fick gröna bolånet är Natalie Stenkvist. De sparar runt 3 000 kronor per år på detta.

– Jag tycker att det är fantastiskt att SEB erbjuder gröna bolån. Förhoppningsvis får det fler konsumenter att tänka på hållbarhet även i samband med bostadsköp eller när de bygger om hemma. För oss är det självklart att leta gröna alternativ men när det finns en ekonomisk fördel blir det fler som vill göra miljösmarta val.

För att få gröna bolånet behöver bostaden vara A- eller B-klassad enligt Boverkets energiklassificering, Svanenmärkt, ett certifierat Passivhus eller en guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad. Huset som familjen Stenkvist flyttat in i har energiklass B och är dessutom Svanenmärkt.

– Det innebär att vi förutom energisnåla vitvaror även har miljövänliga byggmaterial, som exempelvis träet i takstolarna och spacklet i badrummet.

– Eftersom hållbarhet är en så viktig del i vårt liv kändes det väldigt bra att vi kvalificerade oss till gröna bolånet. Det kändes som ett kvitto på vår strävan och är faktiskt viktigare för oss än själva förmånen, säger Natalie.

Per Larsson på Uppsalakontoret var den rådgivare som hjälpte paret Stenkvist att teckna det gröna bolånet.

– Allt fler av våra kunder efterfrågar hållbara produkter och tjänster, så det känns naturligtvis väldigt bra att kunna erbjuda dem detta. Och det känns extra roligt att våra första kunder med grönt bolån har ett så genuint hållbarhetsintresse.

– Hållbarhet och miljöfrågor är något som genomsyrar allt fler delar av banken, bland annat inom placeringar. För dem som väljer mellan SEB och en annan bank hoppas vi att våra gröna bolån ska bli konkurrensfördelen som gör att de väljer oss, säger Per.

Grönt bolån – för dig med klimatsmart boende

Läs mer och ansök om gröna bolånet

Customer service